Actualitate

Dodon, pus la perete. Președintele este învinuit că promovează „învățături false”

Platforma solicită reacția personală a președintelui față de cele declarate, „care, în esență, constituie o deviere de la normele constituționale”.

Într-o scrisoare deschisă a Platformei către președintele Igor Dodon, citată de IPN, se menționează că șeful statului, prin jurământul de învestire în funcție, se obligă să respecte și să promoveze respectivele valori, prin respectarea Constituției Republicii Moldova, în care se expune în mod clar și necondiționat caracterul de stat democratic și multietnic al Republicii Moldova, cu următoarele valori supreme: statul de drept, pacea civică, demnitatea omului, drepturile și libertățile lui, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea și pluralismul politic. În continuare, articolul 16 al Constituției prevede respectarea și ocrotirea persoanei constituie o îndatorire primordială a statului și că toți cetățenii Republicii Moldova sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără deosebire de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenență politică, avere sau de origine socială.

„Considerăm declarația președintelui fiind în contradicție indubitabilă cu valorile constituționale supreme și astfel inacceptabilă în contextul angajamentelor autorităților publice de nivel înalt ale țării față de misiunea lor de a construi un stat democratic, unde libertățile personale și drepturile cetățenilor, inclusiv libertatea religiei, egalitatea de gen, toleranța față de ceilalți, sunt garantate și respectate”, se arată în scrisoare.

Într-un mesaj postat pe duminică, 25 februarie, pe Facebook, dedicat sărbătorii religioase Duminica Triumfului Ortodoxiei, președintele Igor Dodon a scris că: „Noi, moldovenii, suntem un popor ortodox. Bunicii și străbunicii noștri au păstrat și promovat această credință de secole. În prezent, se fac încercări de a ne ademeni cu noi învățături false cum ar fi: liberalismul, toleranța, egalitatea de gen…”.

După ceva timp de la postare, Ion Ceban, persoana de încredere a președintelui, a venit cu o precizare, menționând că s-a produs o „greșeală regretabilă” și că postarea de pe pagina de Facebook a lui Igor Dodon nu a fost coordonată cu șeful statului. „Din păcate, programul încărcat al președintelui nu-i permite de fiecare dată să-și administreze personal pagina de Facebook și de această dată, în textul postării, care nu a fost coordonat cu șeful statului, s-a strecurat o greșeală regretabilă, din care cauză am retras teza care a lezat sentimentele mai multor grupuri distincte din societate. Aduc scuzele de rigoare celor care s-au simțit lezați de greșeala regretabilă care s-a strecurat în postare”, a scris Ion Ceban. Postarea de pe pagina președintelui a fost modificată, excluzându-se pasajul care a stârnit critici. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *