Actualitate

Dodon și Moscova „foc și pară”. Focul veșnic de la complexul memorial „Capul de Pod Șerpeni” nu arde. Ministrul Apărării vine cu explicații

La 78 de ani de la renumita operațiune „Iași-Chișinău”, atenția Moscovei s-a îndreptat spre Chișinău. S-a întâmplat din motiv că la complexul memorial „Capul de Pod Șerpeni” a lipsit flacăra simbolică, cunoscută drept „focul veșnic”. Astfel, primele critici au venit de la socialistul Igor Dodon. De asemenea, au urmat și comentarii de la Moscova: a senatorului rus Alexei Pușkov și a principalului propagandist al Kremlinului și prieten al lui Putin, Vladimir Soloviov. Contactați de NM, reprezentanții Ministerului Apărării au explicat din ce motiv nu s-a aprins focul, transmite Newsmaker.

Dodon, indignat de lipsa „focului veșnic”

„Este culmea cinismului. Pentru prima oară de la aniversarea operațiunii victorioase “Iaşi-Chișinău”, în această zi sfântă pentru poporul moldovenesc, la complexul memorial „Capul de Pod Șerpeni” nu a ars focul veșnic. Conducerea țării a dispus deconectarea gazului „în scopul economiei”. Și asta după ce Gazprom a mers în întâmpinare și a fost de acord să acorde un răgaz pentru plata gazului”, a scris Dodon pe Telegram.

Critici de la Kremlin

A comentat și senatorul rus Alexei Pușkov: „Iată că astfel de pași cel mai bine îi reușesc președintelui Moldovei: să stingă, să interzică, să anuleze. Restul îi reușește foarte prost”.

De asemenea, subiectul a ajuns chiar și în atenția propagandistului rus Vladimir Soloviov. Acesta comentând pe Telegram.

„În Moldova, autoritățile au stins focul veșnic de la memorialul unde s-au desfășura lupte pentru eliberarea Chișinăului. S-a întâmplat în ziua eliberării țării de ocupanții fasciști. Se pare că au uitat că pe timpul ocupației Moldovei, naziștii au ucis și torturat 64 mii de oameni, peste 47 de mii au fost trimiși în robie, iar peste 200 de mii de civili pașnici au fost turturați și schingiuiți. Sfârșitul teroarei naziste a venit numai odată cu sosirea trupelor sovietice” a scris Soloviov.

Ministerul Apărării: 24 august nu e zi oficială de comemorare

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării Alla Diaconu a confirmat că, într-adevăr, că focul era stins. S-a întâmplat din cauza că 24 august nu este în mod oficial zi de comemorare. Mai mult, reprezentanta instituției a precizat că nicio persoană nu a anunțat că va fi organizat vreun eveniment la complexul memorial.

„Potrivit Agenției pentru Știință și Memorie Militară, focul la Complexul Memorial „Capul de Pod Şerpeni” nu arde permanent. Focul este aprins doar cu ocazia desfășurării unor evenimente. Nimeni nu s-a adresat cu solicitarea de a desfășura în ziua de 24 august vreun eveniment la „Capul de Pod Şerpeni”, respectiv focul nu a fost aprins. Conform Hotărârii Parlamentului 433 din 26 decembrie 1990 cu privire zile comemorative şi zile de sărbătoare în Republica Moldova, data de 24 august nu este introdusă ca zi de sărbătoare sau zi de comemorare”, a precizat Alla Diaconu.

***

Vă amintim că, în luna octombrie 2021, și focul veșnic de la Complexul Memorial „Eternitate” din Chișinău a fost deconectat temporar. Atunci, Ministerul Apărării a explicat decizia din cauza crizei în sectorul energetic.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

    1. ”Acel monument” nu putea sa existe daca nu era 23 august 1944 la Bucuresti,cînd , seara la ora 22 și 25 de minute REGELE MIHAI I nu ar fi comunicat țării și lumii intregi arestarea maresalului Ion Antonescu si întoarcerea armelor impotriva Germaniei NAZISTE . Daca nu se executa aceasta miscare ultratemerară din partea unui rege de 22 de ani , n-ar fi existat minciuna VORONINSTO- RUSEASCA de acum a CAPULUI DE POD ȘERPENI inceputa cu cîteva ore mai tarziu intr-o atmosfera de uimire totală ! Nimeni nu stia nimic desprea ea ! Antonescu era pregatit sa lanseze ultima carte a nebunului totalitar fascist – INUNDAREA UNUI PESTE UN MILON DE HECTARE de pe aliniamentul CHISINĂU – NĂMOLOASA prin ruperea digurilor de la vărsarea PRUT-SIRET -DUNAREA DE JOS, ceea ce ar fi oprit SIGUR ofensiva sovietelor SI INTÎRZIA SI MAI MULT CĂDEREA REIHULUI GERMAN.Nicio armata din lume nu ar fi putut purta lupte in conditiile de atunci ,ale unor inundatii catastrofale provocate .

  1. “… ziua eliberării țării de ocupanții fasciști” – adică de români, pentru cine nu cunoaște istoria editată la Moscova. Mă rog, în RM asemenea “monumente” încă sunt venerate, spre deosebire de țările baltice, unde sunt date jos cu furie și scârbă. Însă “poporul moldovenesc”, cum îl numește vânzătorul de neam și țară Dodon, este prea fascinat de cultura rusă, ca să poată dovedi demnitate și curaj. Nu-mi pot explica de unde vine această uluitoare și totodată monstruoasă fascinație a moldovenilor pentru ruși decât, îmi pare rău că trebuie s-o spun atât de dur, dacă preconizez o deosebită ignoranță și o lipsă revoltătoare de caracter.

  2. …senatorului rus Alexei Pușkov. Da voi șînteți bravo, știți numai a ucide, a invada teritorii, și vărsa sînge nevinovat,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *