Actualitate

Doi matematicieni din R. Moldova au „rezolvat” o problemă matematică, care a fost deja rezolvată de un rus în urmă cu aproape 20 de ani

Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) a anunțat despre rezolvarea faimoasei probleme enunțată de ilustrul matematician francez Henri Poincaré (1854-1912) – Problema Centrului și a Focarului, asupra căreia au meditat mai bine de un secol mari matematicieni ai lumii. UTM arată într-un comunicat că problema a fost soluționată la Chișinău și are o rezolvare algebrică. Cei doi protagoniști care au reușit să o rezolve sunt profesorul universitar, doctor habilitat în științe fizico-matematice Mihail Popa, și tânărul profesor de la UTM, conferențiarul universitar, doctor în științe matematice, Victor Pricop.

Cei doi savanți au pregătit pentru tipar monografia „The Center and Focus Problem: Algebraic Solutions and Hypotheses”, care va fi tipărită în Marea Britanie. În această lucrare cei doi matematicieni moldoveni primii în lume au demonstrat că Problema lui Poincaré poate fi rezolvată.

Anterior problemei respective i-au fost consacrate mii de lucrări în diverse centre științifice ale lumii – Franța, Rusia, Belarus, China, Marea Britanie, Canada, SUA și altele. În Republica Moldova numărul acestora se apropie de 100. Mihail Popa este fondator al școlii științifice Algebrele Lie și Sisteme Diferențiale.

În investigațiile sale i s-a alăturat și discipolul său, Victor Pricop, actualmente profesor în cadrul Departamentului Matematică a Universității Tehnice a Moldovei.

Lucrarea finalizată de Mihail Popa și Victor Pricop a fost tradusă în limba engleză și prezentată la câteva edituri din străinătate. Cele mai bune condiții au fost propuse de Editura Taylor & Francis Group, cu sediul în Marea Britanie, cu o istorie de peste 200 de ani, specializată în publicarea literaturii și revistelor științifice, având 8 oficii în lume, inclusiv trei în SUA. Monografia „The Center and Focus Problem. Algebraic Solutions and Hypotheses”, expertizată pagină cu pagină, capitol cu capitol, a fost recunoscută ca o lucrare științifică originală și semnată pentru tipar.

În prezentarea de pe coperta lucrării se menționează: „Monografia abordează o veche și importantă problemă a teoriei calitative a ecuațiilor diferențiale, numită „Problema Centrului și a Focarului”. Ea reflectă realizările obținute de autori în ultimele decenii. Un rezultat esențial îl constituie Soluționarea Problemei lui Poincaré. Sunt date estimările superioare ale numărului de mărimi Poincaré-Lyapunov algebric independente, ce participă la soluționarea Problemei Centrului și a Focarului – rezultat care nu a fost cunoscut până acum”.

Conjectura lui Poincaré (sau și "ipoteza lui Poincaré"), prima dată enunțată de matematicianul francez Henri Poincaré în 1904, afirmă că dacă într-un spațiu tridimensional închis și nemărginit (cufundat într-un spațiu 4-dimensional) toate "cercurile" bidimensionale pot fi micșorate topografic până ce devin un punct, atunci acest spațiu tridimensional este echivalent din punct de vedere topologic (homeomorf) cu o "sferă" 3-dimensională.

Este interesant că problemele analoge referitoare la un spațiu închis cu 2 dimensiuni, sau și cu 4 sau chiar și mai multe dimensiuni au fost demonstrate încă de mai demult.

Demonstrația matematicianului rus Grigori Perelman din anul 2002 s-a situat pe primul loc în topul celor mai importante descoperiri matematice, alcătuit de prestigioasa revistă Science la 22 decembrie 2006. Enigmaticul savant rus a făcut senzație nu numai pentru că a rezolvat o problemă care i-a pasionat pe specialiști vreme de aproape un secol, dar și pentru că în 2006 a refuzat Medalia Fields, un premiu în matematică echivalent cu premiul Nobel, fiind prima persoană din lume care a făcut acest lucru. Perelman a refuzat în anul 2010 și recompensa de un milion de dolari pe care Clay Mathematics Institute din orașul american Cambridge, Massachusetts a oferit-o pentru rezolvarea Conjecturii lui Poincaré.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *