Justiție

Doi medici din Ungheni, trimiși în judecată pentru malpraxis: Au trimis acasă un copil cu apendicită, punându-i viața în pericol

Procuratura raionului Ungheni a încheiat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată cauza penală în privința a doi medici din cadrul IMSP SR Ungheni, învinuiți de comiterea infracțiunii de încălcarea din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale, care a dus la o vătămare gravă a integrității corporale.

Temei de inițiere a investigațiilor a servit reportajul difuzat la 14 ianuarie 2022, la un post privat de televiziune, cu denumirea „riscă să-și piardă copilul”, realatează Replicamedia.md.

Conform probelor administrate, s-a stabilit că, la 13 decembrie 2021, în jurul orei 08:35, primul învinuit, aflându-se în exercițiul funcției de medic de gardă în Secția UPU a IMSP SR Ungheni, a preluat pacientul minor ce fusese transportat la spital de echipa de Asistență Medicală Urgentă, și în pofida diagnosticului stabilit de către ultimii cu tabloul clinic de apendicită acută, a evaluat pacientul superficial, fără examinare instrumentală și de laborator și fără solicitarea consultației specialistului din domeniul chirurgiei, acțiuni ce sunt obligatorii în asemenea cazuri, iar în rezultat a stabilit un diagnostic eronat de „gastrită acută”, pacientul fiind îndreptat la medicul de familie, pentru tratament în condiții de ambulator.

Ulterior, la 16 decembrie 2021, aproximativ la ora 14:40, pacientul nominalizat s-a adresat repetat în aceeași secție cu durere abdominală acută, cu acuze de febră, cefalee, inapetență. Același medic, repetat, l-a examinat superficial, stabilindu-i un diagnostic eronat de „colică intestinală” și în mod incorect nu a dispus internarea acestuia.

De asemenea, la 16 decembrie 2021, în momentul în care pacientul s-a adresat repetat în Secția UPU IMSP SR Ungheni cu aceleași simptome, al doilea învinuit, i-a stabilit pacientului un diagnostic eronat.

Potrivit Raportului de expertiză judiciară, încălcarea regulilor și metodelor acordate a asistenței medicale de către medicii respectivi, au provocat progresarea procesului patologic cu agravarea stării generale a pacientului minor și dezvoltării complicațiilor severe (perforație apendicelui, peritonită generalizată, sepsis, șoc endotoxic), care au prezentat pericol pentru viață, iar aceste consecințe se califică ca vătămare corporală gravă.

Minorul a fost transportat la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău, unde în rezultatul a două intervenții chirurgicale extrem de complicate a fost salvat.

Învinuiții riscă o pedeapsă maximă de până la 3 ani de închisoare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *