Justiție

Doi moldoveni, condamnați la 12 și 13 ani de închisoare, pentru furtul unor tablouri în sumă de 17 mil. de euro dintr-un muzeu din Italia

Doi bărbați au fost condamnați la 12 și 13 ani de închisoare, pentru implicare într-un atac tâlhăresc asupra unui muzeu din orașul Verona, din Italia, în 2015, de unde au fost sustrase tablouri în valoare de 17.000.000 de euro, scrie Jurnal.md.

Astfel, ca urmare a trimiterii pe banca acuzaților în ianuarie 2017 a doi bărbați din Criuleni și Strășeni pentru implicare într-un atac tâlhăresc în Italia, procurorii PCCOCS anunță condamnarea acestora la pedepse de 12 și 13 ani închisoare, în penitenciar de tip închis.

Fapta a avut loc în septembrie 2015, atunci când cei doi în calitate de membri ai unui grup infracțional format din cetățeni ai Italiei și Moldovei au participat la comiterea unui atac tâlhăresc, cu folosirea armei, în Muzeul Castelului Vechi din orașul italian Verona.

Potrivit sentinței pronunțate de Judecătoria Chișinăul, sediul Buiucani, grupul infracțional a sustras de acolo 17 tablouri, în valoare de 17.000.000 euro. Anterior atacului, unul din cei doi inculpați a inspectat împrejurimile muzeului și a captat imagini fotografice, pentru facilitarea comiterii infracțiunii. Ulterior, de comun cu al doilea condamnat s-au angajat să transporte tablourile sustrase de la muzeu, apoi spre Ucraina și Moldova, după care să le pună în vânzare. Potrivit datelor din dosar, tablourile urmau să fie vândute cu trei milioane euro, iar negocierile în acest sens erau purtate în Chișinău și Tiraspol.

Ulterior investigării cazului de c[tre autoritățile din Italia, în 2016, acestea au informat autoritățile din Moldova, care au pornit propriile investigații, iar în martie 2016 au avut loc reținerile pe dosar. În continuare, au fost formulate demersuri către autoritățile italiene, care după traducere au fost anexate la dosarul trimis în judecată de procurorul PCCOCS, în ianuarie 2017. Însă, în faza de cercetare judecătorească, au apărut noi evoluții, care au impus necesitatea formulării altei solicitări pentru autoritățile din Italia, iar drept rezultat al investigațiilor naționale și colaborării cu autoritățile italiene, a fost pronunțată sentința de condamnare a inculpaților cu vârste de 36 și 38 de ani. Anterior, autoritățile din Italia au reintrat în posesia tablourilor sustrase din muzeul vizat.

Sentința pronunțată este cu drept de atac la Curtea de Apel Chișinău, timp în care inculpații se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *