Justiție

Doi nativi ruși vor fi judecați în Moldova pentru spionaj în favoarea Moscovei

Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate au informat luni despre transmiterea în instanța de judecată a unei cauze penale de spionaj și înaltă trădare pe numele a patru persoane.

Șeful serviciului special moldovean, Alexandru Musteață, a declarat că în acest caz sunt implicați doi cetățeni ai Republicii Moldova și doi – ai Rusiei, care sunt suspectați de crearea unei rețele de agenți în Republica Moldova pentru a destabiliza situația și a influența procesele politice.

“Începând cu anul 2020, cetățenii ruși Iuri G. și Vadim I., sub comanda Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse, au angajat cetățeni moldoveni, creând o rețea de agenți pe teritoriul nostru. Acțiunile lor au avut drept scop influențarea proceselor politice din Republica Moldova în interesul Rusiei, păstrând dependența Republicii Moldova de Federația Rusă”, a declarat Mustiata.

El a adăugat că, timp de doi ani, suspecții au colectat date despre planurile autorităților moldovenești, murdării despre politicieni, au desfășurat campanii de dezinformare – în principal pe canalele Telegram, iar după 24 februarie 2022 – au angajat persoane pentru revolte în masă și provocări în Moldova.

Rusia a finanțat activitățile agenților prin intermediul criptomonedelor și al unei rețele neoficiale de transfer de bani. Numai în 2021, aproximativ 500.000 de dolari au venit din Rusia în Moldova, potrivit șefului SSI din Moldova.

Unul dintre agenții recrutați de ruși, un cetățean moldovean, este arestat sub acuzația de trădare și riscă până la 20 de ani de închisoare. Dintre cei patru inculpați în noul caz, unul este căutat.

La sfârșitul lunii februarie, s-a aflat că forțele de ordine moldovenești investighează un caz de trădare și spionaj, care a fost realizat de o rețea de agenți care includea cetățeni ai Republicii Moldova și ai unui alt stat.

În martie, jurnaliștii de investigație moldoveni, în cooperare cu publicații din alte 10 țări europene și din Statele Unite, au dezvăluit strategia rusă de influență asupra țării, care ar fi fost elaborată la Kremlin cu aproximativ doi ani în urmă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. “… cetățenii ruși Iuri G. și Vadim I….” – dar cu cetateanul Igor Nikolajewitsch D., care nici macar nu ascundea ca e omul rusilor, calatorind oficial o data la cateva saptamani la Moscova si astfel tot “păstrând dependența Republicii Moldova de Federația Rusă”, ce se aude? Aia nu era inalta tradare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *