Timpul Liber

Dolarul se opreşte aici*

Singura excepţie este permisă atunci când doamna a fost servită cu o extraordinară amabilitate sau i s-a acordat un ajutor neobişnuit. De exemplu, o doamnă poate apela la chelner dacă descoperă că i s-a deschis fermoarul la rochie, dacă pierde un nasture de la bluză sau dacă se simte rău. În asemenea circumstanţe, este îndreptăţită să ofere câteva bancnote îndoite chelnerului care i-a venit în ajutor, ca o expresie a recunoştinţei sale. Va face asta trecând subtil banii în palma acestuia, când îi strânge mâna. Mai ales în astfel de cazuri, o lady nu uită să mulţumească.

La unele evenimente publice, precum baluri de caritate – chiar şi la cele cu bar deschis –, o lady poate observa că barmanul a pus pe bar un pahar pentru bacşiş, cu câteva bancnote deja înghesuite înăuntru, ca să stimuleze contribuţia. Paharul de bacşiş poate fi aşezat discret în spatele barului, dar nu atât de discret încât doamna să nu-l vadă. În asemenea situaţii, rămâne la latitudinea ei să ofere bacşiş sau nu. Dacă însă se aşteaptă să revină la barmanul în cauză în seara aceea, doamna va alege probabil să lase bacşiş, măcar câte un dolar de câte ori se duce la bar.

Oricum însă, în orice situaţie, o lady va lăsa bacşiş valeţilor care parchează maşinile, dacă aceştia există. Va oferi de asemenea bacşiş şi şoferului care îi aduce maşina. La o petrecere privată, un bacşiş de doi dolari e suficient, de obicei. Într-un oraş mare, mai ales la restaurant, o lady poate dori să lase un bacşiş de până la cinci dolari. Însă dacă doamna are doar o bancnotă de un dolar în portofel, o va pune în mâna chelnerului, se va strecura la volan şi va pleca grăbită în noapte.

A răspunde la invitaţii

Când este invitată la masă, o lady răspunde prompt, fie că acceptă, fie că nu. Dacă planurile se schimbă dintr-un motiv neprevăzut şi inevitabil va anunţa gazda cât de repede posibil.

Când primeşte o invitaţie la masă de la un cuplu căsătorit, o lady trimite acceptul sau refuzul către doamna care găzduieşte evenimentul.
Când primeşte o invitaţie la masă de la un cuplu necăsătorit, trimite răspunsul ambelor gazde. Pe plic trece numele lor de familie în ordine alfabetică, iar în bilet le scrie prenumele, tot în ordine alfabetică.

Dacă o lady a luat parte la o cină ori un prânz, va avea întotdeauna grijă să spună mulţumesc imediat, ori prin telefon a doua zi, ori printr-un bilet expediat în următoarele patruzeci şi opt de ore.

Dacă o lady a participat la o cină organizată de un cuplu căsătorit, îi trimite biletul de mulţumire doamnei. Îşi poate exprima recunoştinţa faţă de amândoi, dar tradiţia spune că doamna este cea care a organizat petrecerea, astfel că ei trebuie să îi fie adresat biletul.

Când o lady a luat parte la o masă organizată de un cuplu necăsătorit, pentru biletul de mulţumire va urma aceleaşi reguli ca în cazul celui de răspuns la invitaţie. Îl va adresa ambilor, ordonând alfabetic numele lor de familie pe plic şi tot alfabetic prenumele lor, în bilet.

* În original, The buck stops here: „Dolarul se opreşte aici”. Expresia a avut iniţial o altă semnificaţie. To pass the buck însemna a da vina pe altcineva, a-i pasa responsabilitatea (n. tr.).

(Din cartea „O lady la masă. Mic tratat de eleganţă” de Sheryl Shade, John Bridges şi Brian Curtis)

Timpul. Suplimentul Femeia


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *