Actualitate

Domnule prim-ministru, aplauzele sunt bune, dar cu ele nu te ții sătul

Spun toate acestea nu pentru a mă lăuda, ci pentru a mă plânge că, ajuns la vârsta de 80 de ani, Ministerul Culturii, pe motiv că „nu există bani”, refuză să-mi achiziționeze piese, precum: „Gândacul de Colorado”, aflată în repetiție la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, comedia „Vin, femei și tot ce vrei” la Teatrul „Satiricus I. L. Caragiale” din Chișinău. În același timp, când „nu există bani” pentru dramaturgia națională, se găsește valută pentru artiștii străini invitați la sărbătoarea „Mărțișor”, se găsesc bani pentru premii grase acordate unor instituții nesubordonate Ministerului Culturii etc. … Care e misterul unor asemenea măsuri, putem doar să ghicim.

Domnule prim-ministru, acest mod de a conduce cultura a distrus complet Studioul „Moldova-Film” și cinematografia ,în general. Același lucru se întâmplă și cu dramaturgia națională. În curând, probabil, ne vom lăuda cu genocidul din cultură, precum ne lăudăm cu faptul că… „în anul curent au fost înfiați mai mulți orfani ca anul trecut.” De ce să ne lăudăm cu fapte negative, rușinoase și nu cu fapte pozitive? Poporul nostru trebuie luminat, nu ținut în întuneric cum, cinic, declara un deputat din Duma de Stat a Rusiei: „Să ne folosim de incultura moldovenilor pentru a stăpâni Moldova, care va vota pentru omul nostru, tovarășul Igor Dodon.” În Moldova, un scriitor, fie și consacrat, nu se poate compara nici cu o simplă măturătoare. Ea e plătită pentru munca depusă, scriitorul – nu. Nicăieri, în fostele republici sovietice, nu se întâmplă o asemenea rușine. Nu există țară care să nu aibă bani pentru un spectacol despre mama celui mai mare demnitar de-al lor. Așa ceva s-a întâmplat în Moldova cu spectacolul „Oltea” care a putut vedea lumina rampei, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, numai datorită unui sponsor/patriot, Alexandru Rusu, director al Editurii BaștinaRADOG. E adevărat, atunci erau comuniștii la putere, dar astăzi, în democrație, de ce să umble dramaturgul cu mâna întinsă? De ce e obligat să se mulțumească doar cu aplauze.

Domnule prim-ministru, aplauzele sunt bune, dar cu ele nu te ții sătul. Rog să mă ajutați. E jignitor să nu fii plătit pentru munca depusă.

Cu respect,
Andrei Strâmbeanu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *