ActualitateExterne

Donald Trump incită Israelul la acțiuni periculoase / Reacția lui Joe Biden

Donald Trump a afirmat vineri că Israelul ar trebui să “lovească” instalaţiile nucleare ale Iranului, scrie AFP, citat de AGERPRES.

Vorbind în Carolina de Nord, candidatul republican la Casa Albă a evocat o întrebare adresată preşedintelui Joe Biden la mijlocul săptămânii despre posibilitatea ca Israelul să vizeze instalaţiile nucleare iraniene.

“I-au pus această întrebare, răspunsul ar fi trebuit să fie +loviţi mai întâi programul nuclear şi ocupaţi-vă de restul mai târziu+”, a spus Donald Trump.

“Dar vom vedea care sunt planurile lor”, a adăugat fostul preşedinte republican.

Reacția lui Joe Biden

content-image

Joe Biden s-a declarat împotriva atacurilor israeliene împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, ca răspuns la tirul a aproape 200 de rachete iraniene către Israel.

“Răspunsul este nu”, le-a spus Joe Biden jurnaliştilor când a fost întrebat despre posibilul său sprijin pentru o astfel de acţiune din partea Israelului.

Biden a declarat vineri că Israelul „nu va lua o decizie imediată” cu privire la modul de a riposta la atacurile Iranului de la începutul acestei săptămâni, dar că dacă ar fi în locul său, s-ar gândi la alte alternative în afară de lovirea câmpurilor petroliere, relatează The Guardian, citat de Mediafax.

În cadrul ședinței de vineri, lui Biden i s-a cerut să clarifice comentariile făcute joi, când a fost întrebat dacă Israelul ar trebui să ia în considerare distrugerea instalațiilor petroliere iraniene.

„Israelienii nu au decis ce vor face în ceea ce privește un atac. Acest lucru este în discuție”, a spus el. „Cred că dacă aș fi în locul lor, m-aș gândi la alte alternative, în afară de lovirea câmpurilor petroliere”, a declarat președintele american.

“Toţi şapte suntem de acord că israelienii au dreptul să riposteze, dar că trebuie să răspundă într-o manieră proporţională”, a adăugat el, referindu-se la ceilalţi lideri ai G7.

Până în prezent, Donald Trump s-a arătat deosebit de tăcut în ce priveşte escaladarea recentă din Orientul Mijlociu.

El a publicat simplu un comunicat usturător la începutul acestei săptămâni, considerându-i responsabili pe preşedintele Joe Biden şi pe vicepreşedinta Kamala Harris pentru explozia tensiunilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *