Internațional

Donald Trump îşi face deja planuri pentru alegerile prezidenţiale din 2024

Doi oficiali din echipa actualului preşedinte al SUA au declarat, sub protecţia anonimatului, că Donald Trump se gândeşte să candideze iar la prezidenţiale în 2024. Echipa de campanie electorală a lui Donald Trump şi Casa Albă au refuzat să facă vreun comentariu pe această temă.

Potrivit Constituţiei SUA, orice preşedinte poate avea cel mult două mandate, dar nu este absolut necesar să fie consecutive. Până acum, actualul preşedinte nu a recunoscut victoria lui Joseph Biden. Cel puţin la o primă vedere, există două scopuri majore pe care Trump le poate urmări în următoarele două luni: sabotarea viitoarei administraţii Biden şi graţierea acoliţilor ajunşi prin tribunale ori chiar închisori în ultimii ani. Ideal, preşedintele încă în exerciţiu s-ar graţia şi pe sine, o posibilitate cel puţin mai complicată din punct de vedere juridic. De altfel, nu există nicio constrângere formală asupra lucrurilor pe care le poate face un preşedinte în ultimele luni de mandat, când succesorul său a fost deja ales.

Vezi şi: Ce deranj mai poate face Donald Trump în ultimele luni de mandat: beţe-n roate pentru Biden, ordine executive şi o ploaie de graţieri

„Acesta este cel mai clar indiciu că Donald Trump înţelege că a pierdut scrutinul din 2020 în faţa lui Joe Biden, chiar dacă preşedintele continuă să insiste în mod fals că el este adevăratul câştigător, că au existat fraude electorale şi că echipa sa va lupta până la final în instanţele judiciare”, precizează Axios.com.

De altfel, în urmă cu o zi, preşedintele american în exerciţiu a anunţat luni că l-a demis pe secretarul Apărării, Mark Esper. „Sunt încântat să anunţ că Christopher C. Miller, foarte respectatul Director al Centrului Naţional de Contraterorism (confirmat unanim de Senat), va fi secretar interimar al Apărării, cu efect imediat”, a precizat Trump, potrivit presei internaţionale.

Trump şi Esper au avut dezacorduri publice pe mai multe subiecte, cum ar fi cel al redenumirii bazelor militare cu numele unor generali sudişti.

Concedierea lui Esper pare să fie un joc de imagine al lui Donald Trump, prin care să arate că deţine puterea, în contextul în care Joe Biden, noul preşedinte ales, şi-a lansat programul, comentează „The Guardian”, potrivit news.ro.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *