Social

DOR-ul aduce copiii migranților moldoveni acasă

Mai mult, în cadrul acestei tabere vor putea face parte și cinci tineri din R. Moldova. Totuși, data limită pentru depunerea dosarelor expiră în trei zile.

În premieră absolută pentru țara noastră, tabăra de vară „Dor. Origini. Reveniri” (DOR), destinată tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14-16 ani, se va desfășura în perioada 20-28 august anul curent, iar pe agendă sunt planificate activități creative, sportive, artistice, precum ateliere de ceramică, muzică, dans, bucătărie națională, arheologie, fotografie, dar și vizite culturale și întâlniri oficiale la guvern și ministere. Drept urmare, programul, dedicat copiilor migranților moldoveni din Europa, țările CSI, SUA și Canada, își propune ca, ulterior cursurilor organizate la școala de vară, adolescenții să cunoască mai bine limba română, istoria țării de origine și tradiții specifice diferitelor zone ale Moldovei, dar și să dezvolte un spirit de apartenență emoțională cu R. Moldova.

Cine poate participa?

Tinerii din diasporă eligibili pentru această tabără sunt cei care au cel puțin unul dintre părinți originari din R. Moldova, nu au fost niciodată în Moldova sau este domiciliat în altă țară de cel puțin șapte ani, în ultimii trei ani s-a aflat în Moldova pe o perioadă mai mică de trei luni cumulativ, dar să poată comunica, cel puțin la nivel elementar, în limba română. Potrivit organizatorilor proiectului-pilot, tinerii vor fi selectați în bază de concurs, iar pentru a aplica la acest program inedit, pot accesa site-ul www.dor.md, formularul putând fi completat online sau expediat pe adresa mariana.rosca@gov.md. Ultima zi pentru expedierea dosarului participantului este 20 iulie.

Totodată, contribuția de participare este doar de 100 euro pentru tinerii de peste hotare, în timp ce pentru adolescenții din R. Moldova este gratuit. Așadar, organizatorii vor asigura cazarea timp de opt zile într-o stațiune de agrement de la Vadul lui Vodă, transportul tur-retur de la locul de reședință la cel al desfășurării proiectului, asigurare medicală în RM.

Proiectul-pilot DOR este organizat de Guvernul RM, prin intermediul Biroului pentru Relații cu Diaspora, în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *