Actualitate

Dosar penal pentru contrabandă cu alcool prin România și Ucraina – Alexandru Catan e locul 45 în lista PAS

Alexandru Catan, nr.45 în lista PAS la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, figurează într-un dosar penal pentru contrabandă cu alcool în proporții extrem de mari. Mai exact, din anul 2018 și până în prezent, o grupare în fruntea căreia s-ar afla candidatul PAS, Alexandru Catan, produce și procură alcool etilic și produse alcoolice fără timbre de accize sau cu timbre de accize falsificate, pe care ulterior le transportă prin contrabandă în România (UE) și Ucraina, transmite sinteza.org.

Potrivit declarației de avere și interese personale, pe care Alexandru Catan le-a depus la CEC, acesta deține funcția de administrator la întreprinderea SRL „Grape – Alliance”, înregistrată în Ștefan Vodă. Genul de activitate a întreprinderii este importul și păstrarea alcoolului etilic; importul și comercializarea angro a producției alcoolice; fabricarea alcoolului etilic.

Pe parcursul ultimilor doi ani, Catan ar fi obținut de la această companie un salariu de 192 800 de lei.

Potrivit dosarului publicat în presa pro-dodon, Alexandru Catan împreună cu fratele său, Mihail, au pus la cale o schemă prin care produc alcool contrafăcut și îl vând la un preț de 45 – 65 lei per litru. Marfa este comercializată pe întreg teritoriu al țării, dar și peste hotare.

Percheziții la Catan pe vremea guvernării Sandu Năstase

În iunie 2019, polițiștii conduși de fostul ministrul de Interne, Andrei Năstase, au efectuat percheziții în automobilele și domiciliile celor doi frați, dar și la întreprinderile, punctele comerciale, depozitele, liniile clandestine gestionate de către ei. În urma investigațiilor, pe teritoriul întreprinderii de pe strada Industrială din Chișinău, acolo unde Catan ținea marfa, au fost depistate 2 cisterne cu alcool, 1 700 de litri de alcool etilic, 7 000 de litri de alcool distilat; 4000 de litri de soluție pentru curățarea parbrizelor. Toată această marfă nu avea acte de proveniență.

La câteva luni dupa aceste percheziții, în decembrie 2019, Alexandru Catan a fost numit în fruntea organizației teritoriale PAS din Căușeni.

Mai mult, în casa lui Alexandru Catan oamenii legii au descoperit 3 000 de litri de alcool etilic contrafăcut, vin „Cahor” – 2 000 de litri, dar și bani – 5500 de euro, proveniența cărora de asemenea nu a putut fi justificată. În casa candidatului PAS s-au descoperit și documente contabile, carnet și o stampilă a companiei pe care o gestionează.

Linia de producere clandestină

Tone de alcool contrafăcut a fost depistat și la un depozit din Căușeni, acolo unde Alexandru Catan și-a făcut o linie clandestină de producere a băuturilor alcoolice.

Pe teritoriul SRL „Grappe Aliance”, unde Catan este administrator, poliția a depistat 259 000 litri de alcool distilat, asta chiar dacă potrivit actelor, în stoc urmau să fie 388 000 litri de alcool distilat. Catan nu a putut explica diferența de 129 000 litri, care se echivalează la suma de peste 12 milioane de lei. Totodată, pe teritoriul întreprinderii s-au depistat și 14 tone de zahăr fără acte de proveniență.

În total, în urma perchezițiilor au fost depistate și ridicate: alcool distilat de divin în cantitate de 280 000 litri; 1 700 litri de alcool etilic; băuturi alcoolice tari (divin) cu semne de falsificare în cantitate de 255 litri. Valoarea mărfurilor ridicate constituie aproape 15 milioane de lei.

În prezent, dosarul în care figurează candidatul PAS mai este în proces cercetare.


NOTĂ: TIMPUL a verificat din surse independente aceste informații. Trebuie menționat că Alexandru Catan, nu este un „rege al contrabandei”, așa cum îl prezintă presa pro-dodon. Candidatul PAS este clar implicat în scheme infracționale cu spirt, afacere extrem de lucrativă, practicată de o groază de moldoveni. Alexandru Catan este doar unul dintre ei. Sursele noastre din Căușeni ne informează că acesta este un jucător mediu pe piața contrabandei cu spirt. Prezența lui pe lista PAS, chiar dacă pe locul 45, de unde are puține șanse să fie ales, ridică mari semne de întrebare față de conducerea actuală a partidului care stabilit lista de candidați.

Amintim că TIMPUL, a publicat zilele trecute niște mărturii care dovedesc clar că un alt candidat PAS, Cheptonar a fost implicat activ în înăbușirea protestelor anti-comuniste din 7 aprilie, când lucra ca SIS ca ofițer de informații.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *