Economie

Dosarul „Frauda Bancară”: ARBI din cadrul CNA a aplicat sechestre, pe parcursul 2022, în valoare de peste un miliard de lei

Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA) a aplicat sechestre, pe parcursul anului trecut, în valoare de peste un miliard de lei pe bunuri și active aflate peste hotare, în dosarul „Frauda Bancară”.

De asemenea, din cele aproximativ 1200 de cauze penale, aflate în gestiune, peste 300 au fost deja finalizate. Datele se regăsesc în raportul de activitate al CNA, prezentat astăzi în plenul Parlamentului de către directorul instituției, Iulian Rusu, scrie Radiomoldova.md.

„Centrul a depistat 539 de infracțiuni legate de corupție sau conexe actelor de corupție. La începutul anului existau 1168 de cauze penale în gestiune dintre acestea au intrat în cercetare 754, a fost pornite 487 de cauze penale, 306 au fost finalizate și 181 au ajuns în instanța de judecată. În total, pe parcursul anului 2022, au fost aplicate sechestre în valoare totală de 2 miliarde de lei. Întrucât în procesul de angajare a candidaților urmează să fie efectuate și testele de poligraf și control special 80% dintre candidații cu experiență mai mare de 3 ani nu trec acest control”, a declarat Iulian Rusu.

Totodată, Iulian Rusu a accentuat că CNA se confruntă cu o lipsă de cadre specializate. Astfel, pe parcursul 2022, în urma celor 80 de concursuri de angajare, au fost recrutate în instituție doar 22 de persoane, majoritatea fără experiență sau cu experiență redusă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *