Justiție

Dosarul „Frauda Bancară”: Ex-deputatul democrat Vladimir Andronachi va compărea pe banca acuzațiilor

Procuratura Anticorupție (PA) anunță că a expediat în judecată cauza penală în privința fostului deputat democrat Vladimir Andronachi. Acesta este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosibit de mari în dosarul „Frauda bancară” prin participație complexă în calitate de organizator, instigator și autor în interesul unei organizații criminale precum și a unui complice, acuzat de săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor prin complicitate, în proporții deosebit de mari, în interesele grupului criminal parte a organizației criminale. Prejudicul financiar adus statului a fost estimat la 26 milioane de lei, precizează procurorii, scrie Deschide.md.

„Conform investigațiilor, în rezultatul faptelor imputate învinuiților, statul Republica Moldova a fost prejudiciat cu suma de peste 26 milioane MDL, respectiv au fost spălați banii sustrași în sumă de peste 1 milion USD şi aproximativ 800 000 EUR în contul altor companii afiliate organizației criminale conduse de Vladimir Plahotniuc, precum și companiilor din cadrul grupului criminal organizat condus de către Vladimir Andronachi, astfel creând condițiile necesare pentru stratificarea și integrarea a banilor sustrași în circuitul legal național și al altor țări”, se arată în comunicatul PA.

De asemenea, procurorii precizează că valoarea prejudiciului cauzat a fost acoperită prin sechestrele aplicate de Procuratura Anticorupție (PA) în comun cu Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a Centrului Național Anticorupție (CNA).

De menționat este faptul că, de către organul de urmărire penală nu a fost stabilit locul aflării complicelui, iar cauza penală (materializată în 77 volume precum și cu informații electronice) a fost expediată spre examinare Judecătoriei mun. Chișinău, sediul Buiucani, uzând de noile prevederi operate în Codul de procedură penală prin care a obținut autorizarea judecătorului de instrucție de finalizare a urmăririi penale în lipsa persoanei care se sustrage de la organul de urmărire penală.

Vă amintim că Vladimir Andronachi a fost reținut la 2 noiembrie 2022 și în privința lui a fost aplicată și prelungită măsura preventivă, arestarea preventivă, care expiră pe data de 01 aprilie 2023.

În cazul în care va fi găsit vinovat d einfracțiunile ce i se impută, ex-deputatul Vladimir Andronachi riscă până la 15 ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *