Actualitate

Dosarul “Heroina”. Probe contra „vampirilor”…

„Grupul vampirilor”

Înainte de a prezenta probele, care, după cum ne asigură el, au fost falsificate de către procurorul Lilian Cociu, Murat Cernit ne atenţionează că-l paşte pericolul: „Gurbulea, Mejinschi, Reşetnicov, Papuc şi Zubic alcătuiesc „grupul vampirilor”, care a comis crime peste crime. Am fost informaţi că acest grup se pregăteşte să se răfuiască cu noi. Ei au 50% dintre colaboratorii SIS şi MAI, iar 90% din procurori sunt de-ai lui Gurbulea. Am fost preveniţi că am putea fi atacaţi noaptea, că ne-ar putea introduce în maşini armament sau droguri, că ei caută persoane care să depună mărturii contra noastră. Şi decizia despre eliberarea noastră ar putea fi amânată, deoarece Gurbulea are relaţii la Curtea Supremă de Justiţie şi poate cumpăra orice judecător”.

SMS-urile

Să vedem probele aduse de Cernit. Mai întâi, e vorba despre o fotografie cu ecranul unui telefon, pe care se arată că, la 20 marte 2008, la ora 5.51, posesorul telefonului a primit următorul sms: „200 kg aprox” (fireşte, cu referire la heroină). Mesajul (foto 1) e trimis de la numărul 069601010, ce aparţinea poliţistului Ruslan Toma. Cociu a folosit imaginea ca probă, precum că Savca ştia din zori despre heroină. Însă, conform descifrărilor de pe telefonul lui Savca şi cel al lui Ţopa, aceste sms-uri au fost transmise la ora 8.43 şi 8.51, iar la cinci nu s-a înregistrat niciun apel (foto 2). Astfel, atât Cernit, cât şi Savca susţin că procurorul a schimbat singur data pe ecran şi l-a fotografiat, ca să-şi mai fabrice o „probă”.


Foto 2. Legenda: Descifrările convorbirilor de pe numerele de telefon ale lui Corneliu Savca şi Ruslan Ţopa arată că ei şi-au trimis sms-uri după ora 8

Martorul şi campania electorală…

A doua probă despre falsificarea dosarului, specificată de Cernit, este menţiunea din procesul-verbal de reţinere a sa despre existenţa unui martor, care îi confirmă vina. „Nimeni nu l-a văzut pe martor. Din cei 20 de martori invitaţi la judecată, niciunul nu mă cunoştea”. Un alt act care trezeşte dubii este o ordonanţă din 2 iunie 2008, al cărei semnatar este procurorul Vasile Pascari, iar semnătura aparţine lui Cociu (foto 3).


Foto 3

Dar iată şi „proba politică” – unul dintre motivele invocate de Cociu la 9 martie 2009 pentru a prelungi termenul de arest al lui Cernit: „eliberarea inculpatului ar constitui o tulburare a ordinii publice, ţinând cont de adresările lui şi ale familiei sale diferitor autorităţi şi persoane publice, care la moment sunt implicate în campania electorală”… (foto 4).


Foto 4

Grupare criminală, alt sms suspect

„Când lansa acuzaţii false, Cociu preciza că a obţinut informaţiile de la SIS. De pildă, el a declarat că, în 2007, la Chişinău, eu, Karalar, Boztepe, Savca, Ţopa şi alţii am decis formarea unei grupări criminale, care s-ar ocupa cu traficul de droguri. Mai spunea că a aflat de la SIS că eu aş fi sunat în Olanda, unde urma să ajungă heroina. A prezentat, drept dovadă, şi o scrisoare a lui Reşetnicov. Când eram închis, la 15 mai 2008, soţia mea a primit un sms în rusă, de la un număr turcesc: „Să-i transmiţi soţului şi lui SAID (presupusa poreclă a lui Savca) că au primit banii şi acum trebuie să rezolve unele probleme”. Cociu dorea să folosească şi acest sms contra noastră. Când judecătorul a insistat să se afle cui aparţine numărul şi din ce ţară a fost trimis mesajul, procurorul n-a reacţionat. A spus că de aceasta se ocupă SIS”, susţine Murat Cernit.

SIS infirmă

Toate acestea s-au dovedit a fi nişte minciuni, adaugă Cernit, arătându-ne şi o scrisoare primită de soţia sa de la SIS. Aici se spune că el nu a telefonat în Olanda, că Procuratura a solicitat intervenţia SIS-ului cu privire la sms-ul suspect tocmai peste un an din momentul expedierii acestuia şi că (atenţie!) SIS nu a informat niciodată Procuratura despre participarea, în 2007, a lui Cernit la vreo întrunire cu privire la formarea unei grupări care să transporte droguri (foto 5). Conform Serviciului grăniceri, Murat Cernit nici n-a fost în RM în acel an.
Acestea sunt principalele probe, prin care Cernit vrea să obţină tragerea la răspundere a lui Cociu. Aşa cum şedinţele de judecată în cazul „Heroina” au avut loc cu uşile închise, nu putem confirma sau infirma unele declaraţii ale turcului. Precizăm, totuşi, că el se consideră a fi o unealtă folosită contra lui Savca: „Cociu mi-a transmis odată că Gurbulea e gata să mă elibereze, dacă aş da mărturii false contra lui Savca şi Papuc. În intenţiile lor fixe, pe ei nu-i interesa altceva – procurorul Ruslan Toma mi-a spus că nici n-are de gând să ne citească plângerile”.


Foto 5

Cernit: „La „Murat-bar” mâncau şi procurorii”

O întrebare interesantă: se cunoşteau sau nu toţi turcii implicaţi în dosarul „Heroina”? Murat Cernit ne asigură că da, pentru că foarte mulţi turci veneau la „Murat-bar”, care îi aparţine lui Karalar, şoferul microbuzului ce transporta heroina, condamnat acum la 13 ani de detenţie. Tot aici ar fi luat masa şi procurorii, şi poliţiştii, şi angajaţi ai altor instituţii, căci regretatul tată al lui Karalar era un bucătar de excepţie. Acolo, Cernit l-ar fi văzut şi pe Omer Boztepe, bărbatul din maşina lui Karalar, care, la 20 martie 2008, ar fi fugit de la faţa locului, dar şi pe Salih Kaya, presupusul cap al grupării. Potrivit lui Cernit, despre cei doi se vorbea că practică comerţul cu fructe şi legume. „Dacă Karalar nu m-ar fi sunat în acea dimineaţă, n-am fi păţit nimic. Faptul că el a acceptat să anunţ poliţia mă face să cred că el nu ştia ce are în saci”, precizează Cernit. Şi el se arată indignat de faptul că telefonul lui Boztepe, care ar fi rămas în maşina cu droguri, a dispărut, dar şi de faptul că Boztepe şi Salih n-au fost anunţaţi imediat în căutare internaţională.

Cociu: „Sunt aberaţii”

La rândul său, Lilian Cociu apreciază declaraţiile lui Savca şi ale lui Cernit ca pe aberaţii şi tactici fireşti de apărare. Cociu spune că Ţopa i-a scris sms-urile lui Savca la cinci dimineaţă şi că Savca cu Moiseev insistau să pună mâna pe microbuzul cu droguri, că telefonul lui Boztepe a dispărut odată cu acesta, că Boztepe şi Salih au fost anunţaţi în căutare nu imediat, dar peste o lună „pentru că aşa prevede procedura”… Cât despre colaborarea în interese de serviciu dintre Savca şi Cernit, Cociu spune că aceasta ar fi o invenţie.
De altă părere, însă, este Ghenadie Cosovan, ex-ministrul de Interne, care recunoaşte că şi el a conlucrat cu Cernit vreo zece ani: „În 1999, l-am arestat pe Cernit pentru huliganism, după care, ieşind din închisoare, el a acordat sprijin poliţiei”. Nici Cosovan nu crede în vina lui Savca: „Un infractor prins în vileag nu se bucură aşa, ca Savca în acea zi. Mai mult, de-ar fi fost interesat să pună mâna pe droguri, ar fi pus o pază modestă, dar el a închis heroina la unitatea de gardă, a pus o cameră de luat vederi în interior, iar în exterior, în afară de poliţie, a invitat şi Brigada cu destinaţie specială”. Totodată, Cosovan deplânge soarta dosarului: „Ce fel de dosar este acesta, dacă principalii suspecţi nu-s anunţaţi în căutare şi dacă provenienţa drogurilor n-a fost stabilită? Şi, dacă nimic nu s-a aflat, de ce instanţa trebuie să-i condamne pe aceşti oameni?”.

Gurbulea: „Dumnezeu mi-e martor”

Şi Gurbulea neagă orice acuzaţie. El spune că prin oraş se vorbeşte deja despre sumele plătite de Savca, Cernit şi Moiseev pentru eliberare. „Dacă am greşit cu ceva, martor mi-e Dumnezeu că n-am nimic cu drogurile astea”, afirmă ex-procurorul general. Să vedem cum va reacţiona Valeriu Zubco, pentru că, oricum, e puţin probabil ca în RM să fi pătruns o cantitate atât de mare de heroină, fără ştirea niciunui demnitar.

Motivul acestei scrisori este ameninţarea cu moartea

Fragmente din scrisoarea (cu acelaşi titlu) lui Karalar Murat, trimisă din detenţie avocatului său, care ne-a fost prezentată de Murat Cernit

Pe parcursul anchetei, colaboratorii SIS mă ameninţă permanent cu moartea şi mă traumatizează psihologic. Mă impun să depun depoziţii false, precum că eram protejat de Savca, Moiseev, Ţopa şi juristul meu Cernit Murat. După ce am fost torturat, am cerut Judecătoriei Centru efectuarea expertizei medico-legale, dar mi s-a refuzat. Am depus şapte plângeri, dar fără răspuns.

În vara lui 2007, Salih Kaya mi-a făcut cunoştinţă cu o persoană pe nume Valeriu Gurbulea. Mi-a zis că lucrează cu el şi ne va ajuta, dacă vom avea probleme. Tot atunci mi-a făcut cunoştinţă şi cu Vanea Ţurcan (nu ştim la cine se referă autorul, dar ăsta e şi numele şefului Brigăzii „Fulger” – n.r.). La 12.03.08, Omer Boztepe a sosit în Moldova şi, peste câteva zile, s-a întâlnit cu Vanea Ţurcan. Pe mine m-a luat ca traducător, dar Vanea Ţurcan a venit cu traducătorul său şi mi-au spus să stau în maşină. Pe urmă, Boztepe mi-a spus că vom transporta fasole peste hotarele RM. La 20.03.2008, după ce ne-a oprit poliţia şi au depistat sacii, Omer Boztepe le-a dat bani poliţiştilor şi s-a dus după restul sumei.

Ei au mulţi prieteni cu influenţă în toate domeniile şi mă tem că mă vor ucide, doar ca să tac. Şedinţele de judecată pe cazul nostru se amână neîntemeiat, ca să nu pot spune adevărul. Repet, pe durata anchetei, nici Lilian Cociu, nici altcineva nu mi-au pus o singură întrebare despre heroină, ci doar m-au impus să declar că eram protejat de oameni nevinovaţi. Mi se propunea în schimb doar trei-patru ani de închisoare, în loc de 20 de ani. Eu n-am nicio legătură cu Cernit, Savca, Moiseev şi Ţopa, iar heroina le aparţine lui Boztepe şi Kaya, care au relaţii de prietenie cu Valeriu Gurbulea şi Vanea Ţurcan. Eu asta ştiu şi am văzut cu ochii mei.

Nici nu ştiu cui să adresez această scrisoare. Dacă voi muri neaşteptat sau în condiţii stranii, avocatul meu o va prezenta persoanelor competente. Din cauză că mă simt foarte rău, n-am putut scrie frumos.

10.12.2008

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *