Politică

Dosarul Kuliok: Când va avea loc prima ședință și cine sunt magistrații care vor examina cauza penală al lui Dodon

Prima ședință de judecată la Curtea Supremă de Justiției (CSJ) în dosarul „Kuliok”, în care socialistul Igor Dodon l-a primit de la ex-liderul democraților Vladimir Plahotniuc, urmează să aibă loc luni, 17 octombrie. Dosarul a fost trimis la începutul lunii octombrie pentru examinare în fond la CSJ. 

Astfel, potrivit informațiilor de pe site-ul CSJ, ședința va începe la ora 10:00. Cauza penală va fi examinată de un complet format din magistrații Anatolie Țurcanu, Vladimir Timofti și Ghenadie Plămădeală, transmite TV8.

Primii doi au făcut parte din completul de judecători care au pus punctul final în dosarul Platon, declarând neîntemeiat decursul depus de avocatul lui Platon împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău prin care a fost menținută condamnarea la 18 ani de închisoare.

Potrivit procurorilor, dosarul disjuns pe două capete de acuzare în privința lui Igor Dodon a fost transmis conform competenței Curții Supreme de Justiție (CSJ) pentru examinare în fond. Or, potrivit prevederilor art.39 din Codul de procedură penală, CSJ este competentă să judece în primă instanță cauzele penale privind infracțiunile săvârșite de Președintele Republicii Moldova.

Conform acuzațiilor aduse lui Igor Dodon, acestuia i se incriminează că, urmărind promovarea intereselor lui PlahotniuC și Iaralov Serghei, care au creat și conduceau o organizație criminală și care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din Republica Moldova, precum și de a se eschiva de la răspundere penală în Federația Rusă, a pretins și a acceptat de la aceștia bani în sumă de la 600 000 până la 1 000 000 de dolari. 

Suma menționată era pretinsă de către Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale partidului politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”(PSRM), inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților aceluiași partid.

„Precizăm că, suma menționată a fost percepută de la Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei, pentru a negocia, în calitate sa de președinte al Republicii Moldova, cu factorii de decizie din Federația Rusă, condiții favorabile partidului politic „Partidul Democrat din Moldova”(PDM) și, personal, lui Plahotniuc Vladimir privind crearea unei coaliții de guvernare în Republica Moldova, între partidul politic „PDM” și partidul politic „PSRM”. 

Interesul acestei coaliții prevedea modul de distribuire a funcțiilor de miniștri în cadrul noului Guvern și a funcțiilor de conducere a instituțiilor publice, precum și eliberarea lui Plahotniuc Vladimir de  răspunderea penală pe dosarele în privința acestuia, care sunt în gestiunea organelor de drept din Federația Rusă”, precizează Procuratura Anticorupție (PA).

Prin urmare, în gestiunea PA rămân în investigare, la etapa de urmărire penală alte trei episoade privind învinuirea lui Dodon de săvârșirea infracțiunilor de îmbogățire ilicită, încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale, dar și de trădare de Patrie.

„În privința unor persoane, care au participat la comiterea infracțiunilor și au acționat în complicitate cu Igor Dodon, locul aflării cărora este cunoscut, urmărirea penală continuă, iar despre rezultatele obținute se va comunica în mod separat…. În privința lui Vladimir Plahotniuc, Serghei Iaralov și alte persoane care au participat la comiterea infracțiunilor, dar nu a fost stabilit locul aflării acestora, după respectarea procedurilor prealabile, urmărirea penală va putea fi finalizată în lipsa persoanelor respective, iar dosarul va putea fi trimis în judecată în absența acestora”, mai precizează PA.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *