Politică

Dosarul Otopeni: „Mă duc la Marcel! Ciolacu e un țăran de la Buzău. M-am dus la Cuc din partea lui Firea. Grindeanu se visează președintele țării”

Stenograme ale interceptărilor din dosarul DNA legat de Aeroportul Otopeni conțîn nume ale unor lideri politici de prim rang, inculpațîi susțînând că au existat intervențîi pe lângă aceștia pentru a-și rezolva afacerile.

Astfel, Cătălin Lascut (regele duty-free-urilor, asociat la Millenium Pro Design, fiul lui Pavel Lascut, fostul șef al Direcției de Supraveghere și Control din Direcția Generală a Vămilor) îi spune lui Hardan Saadeh (director Dnata Catering SA) că va interveni pe lângă șeful PSD, Marcel Ciolacu, viitorul prim-ministru al României.

LASCUT CĂTĂLIN: Mă duc la MARCEL și (l-am rugat…să-l sune pe GRINDEANU să facă asta, să-mi dea și mie o prelungire 3, 5, 7ani.

HARDAN SAADEH: Unde? La aeroport?

LASCUT CĂTĂLIN: La aeroport. Și mi zice după câteva zile… Trimite pe… trimite pe cine pe cineva cu care să țin legătură acolo…(neinteligibil)… În speță Fredy (Alfred Simonis – n.red.) . Și zic… zic… După… după o săptămâna zice: ‘Domnule, zice e supărat MARCEL. [neinteligibil]…” „Ce s-a întâmplat? Că uite, mi-a zis GRINDEANU că a primit informări nasoale de la SRI despre tine că ai…”

HARDAN SAADEH: Cine? GRINDEANU a fost … a primit de la SRI despre ține?

LASCUT CĂTĂLIN: Da, da. De la SRI. Da, da. …[neinteligibil].

HARDAN SAADEH: .[.n.einteligibil]…

LASCUT CĂTĂLIN: Am furat vreo găină?! Nu există. Nu știu, erau ceva niște rapoarte nasoale, o să verific și eu.

HARDAN SAADEH: În primul rând SRI nu cred să dea rapoarte scrise.

LASCUT CĂTĂLIN: Bineînțeles că în timp s-au verificat, era o vrăjeală chelioasa. Ăla nu avea chef, l-a durut în [cuvânt obscen]… .[neinteligibil]…

HARDAN SAADEH:. .[neinteligibil]…

LASCUT CĂTăLIN: „Nu, domnule, SRI-ul nu-I vrea pe asta. ” Între timp, ¡ți dai seama, am luat-o invers, dacă am văzut că nu vrea cu asta. Dar gata acum, nu mai există nicio problema, că dacă nu există niciun raport, nu există nimic… (…)

În alte pasaje, directorul general al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), George Alexandru Ivan, afirmă că secretarul de stat de Transporturi care coordonează sectorul aviatic, Bogdan Mindrescu este „omul lui Ciolacu”.

Inculpațîi îl ironizează pe Marcel Ciolacu, despre care spun că „este un țăran de la Buzău” și că Grindeanu se visează președinte al României. Lasctu a mai afirmat că „s-a dus” la fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, din partea Gabrielei Firea.

9

Reacția lui Marcel Ciolacu

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a negat marți dimineață că îi cunoaște pe cei din Dosarul Otopeni.

„Nu cunosc și nu a avut nimeni o astfel de discuție, nu cusnosc aceste personaje”, a declarat Ciolacu.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis miercuri, procurorii de la Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu ziua de marți, a mai multor persoane:

* George Alexandru Ivan, fost director general, respectiv director comercial al CNAB, în prezent angajat al aceleiași companii naționale, pentru trafic de influență, complicitate la trafic de influență și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informațîi ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații dacă este săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite;

* persoană fizică, fără calitate specială, pentru comiterea a patru infracțiuni de trafic de influență;

* asociat în cadrul unei societăți comerciale care exploatează spațîi comerciale pe segmentul de retail în Aeroportul Otopeni, pentru trafic de influență, spălare a banilor și dare de mită;

* director general al aceleiași societăți comerciale care exploatează spațîi comerciale pe segmentul de retail în Aeroportul Otopeni, pentru complicitate la trafic de influență, complicitate la spălare a banilor, complicitate la dare de mită;

Totodată, în cauza s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o perioada de 60 de zile, începând cu ziua de marți, față de Bogdan Șerban Litoi, la dată faptei director al Direcției Management Facilități Aeroportuare din cadrul Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), în prezent angajat al aceleiași companii naționale, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.

Procurorii anticorupție notează în ordonanță că, în perioada 11 ianuarie – 8 noiembrie 2022, persoană fizică, fără calitate specială, direct sau după caz, prin intermediul lui George Alexandru Ivan, ar fi pretins în patru rânduri de la un om de afaceri (inculpatul asociat în cadrul unei societăți comerciale, cercetat în prezența cauza) și de la directorul general al unei alte societăți comerciale, mai multe sume de bani (10.000.000 euro, 10.000.000 euro, 1.200.000 de euro și 1.200.000 de euro).

„În schimbul banilor respectivi, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra ministrului Transporturilor și directorului general al CNAB, că îi va determina pe aceștia să îndeplinească acte ce întră în îndatoririle lor de serviciu în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp (un an sau cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spațiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni, încheiate între CNAB și societatea inculpatului care exploatează spațîi comerciale pe segmentul de retail, respectiv între CNAB și societatea unde lucrează directorul general”, arată anchetatorii.

Conform DNA, într-un context asemănător și pentru același motiv, în perioada, 25 august 2022 – 23 ianuarie 2023, bărbatul, asociat în cadrul unei societăți comerciale care exploatează spațîi comerciale pe segmentul de retail, ar fi pretins de la directorul general al unei alte societăți comerciale folosință unor spații comerciale în interiorul aeroportului Otopeni, iar ulterior suma de 100.000 euro, din care ar fi primit, sub formă unor prestări de servicii fictive, suma de 294.275 lei.

De asemenea, procurorii spun că, în perioada 29 decembrie 2021 – 1 februarie 2023, Bogdan-Șerban Litoi, prin intermediul celui de-al patrulea inculpat, ar fi primit de la asociatul societății comerciale care exploatează spațîi comerciale pe segmentul de retail, suma de 15.000 de euro pentru aprobarea cu întârziere de patru luni a unui caiet de sarcini aferent unei proceduri de atribuire privind achiziția de servicii de consultanță și asistență organizată de CNAB.

În dată de 14 februarie 2022, George Alexandru Ivan ar fi permis accesul unui director general al unei alte societăți comerciale (martor în cauza) la informațîi din cadrul CNAB ce nu erau destinate publicității, respectiv la date din conținutul unui caiet de sarcini pentru achiziția de servicii de consultanță, anterior publicării acestuia (18 mai 2022). De asemenea, Ivan i-ar fi indicat aceluiași om de afaceri și modalitatea prin care putea să câștige licitația respectivă, susține DNA.

A două zi, 15 februarie 2022, George Alexandru Ivan ar fi predat efectiv persoanei respective caietul de sarcini, menționează anchetatorii.

DNA informează că, miercuri, cei patru urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Marți, procurorii anticorupție au pus în executare un număr de 11 mandate de percheziție ce au vizat domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.

Sursa: 60m.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *