Social

Două cazuri de pestă porcină africană, înregistrate în Republica Moldova

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) informează că, la data de 31 iulie, prin testări de laborator a fost confirmată prezența virusului PPA, în probele recoltate de la porcii domestici, în exploatația comercială de porcine, amplasată în extravilanul localității Petrești, raionul Ungheni, și în exploatația non-profesională din extravilanul localității Câșlița-Prut, raionul Cahul, potrivit Știri.md.

Potrivit ANSA, Comisiile pentru Situații Excepționale ale raioanelor Ungheni și Cahul au aprobat planuri de măsuri complexe de combatere, fiind în desfășurare acțiunile de eradicare a focarelor, cu implicarea tuturor structurilor raionale și specialiștilor de la nivelul central al ANSA.

Astfel, în jurul focarelor au fost stabilite zonele de restricții (zona de protecție trei kilometri şi zona de supraveghere 10 kilometri), fiind restricționată mișcarea porcilor din fermele comerciale din aceste zone, precum și mișcarea porcilor din exploatații non-profesionale din întreg arealul raioanelor afectate, dar și comercializarea cărnii obținute de la aceștia.

Prin urmare, ANSA solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau depistării cadavrelor de mistreți. 

De asemenea, în contextul desfășurării procesului activ de recoltare a cerealelor, ANSA îndeamnă fermierii să evite hrănirea porcilor cu cereale proaspăt recoltate. Acestea ar putea fi contaminate de către mistreți cu virusul PPA. 

Tot în acest context, Agenția solicită cetățenilor să nu procure animale fără certificate sanitar-veterinare și produse alimentare din locuri neautorizate, să nu cumpere produse alimentare din carne de porc din țările vecine, în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.

De asemenea, ANSA este dispusă să acorde persoanelor care au notificat despre depistarea unor cadavre de mistreți și locul amplasării acestora recompense în mărime de 50 de euro, pentru fiecare cadavru raportat.

Pe parcursul anului 2023, în Republica Moldova au fost înregistrate 17 focare de PPA, dintre care 14 la porcii domestici, trei la porcii mistreți. Au fost nimiciți din cauza bolii 334 de porci și 21 de mistreți. În perioada 2020-2022 au fost notificate 27 de focare, dintre care 21 la porcii domestici și șase la porcii mistreți, nimiciți din cauza bolii fiind 31.333 de porci domestici și 176 de mistreți.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *