Politică

Două legi țin Moldova departe de regimul liberalizat de vize

Potrivit experţilor Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Parlamentul de la Chişinău trebuie să adopte, cel târziu săptămâna viitoare, Legea antidiscriminare şi Legea cu privire la reforma CCCEC pentru ca subiectul să nimerească pe agenda Consiliului de Cooperare Uniunea Europeană – Republica Moldova, care se va desfăşura în luna iunie.

După prezentarea unei retrospective a evoluţiilor înregistrate în ultimele 6 luni, Leonid Litra, expert IDIS, a declarat că Republica Moldova trebuie să adopte şi cele două legi menţionate pentru ca niciun stat european să nu să se opună deciziei ca Republica Moldova să treacă la cea de-a doua etapă de implementare a Planului de Acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize.

„Prima fază ţine exclusiv de adoptarea cadrului legal. S-a ţinut cont de toate rigorile Uniunii Europene şi nu văd de ce cele două legi care au rămas a fi adoptate trebuie să reprezinte un impediment în realizarea acestui obiectiv atât de semnificativ pentru ţara noastră”, a declarat Leonid Litra pentru Info-Prim Neo. Expertul spune că societatea moldovenească va avea de câştigat, atât beneficiul de a călători în spaţiul european fără vize, cât şi beneficiul unei reforme ample a sistemului justiţiar.

Trecerea la faza a doua de implementare a Planului de Acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize este o prioritate evidenţiată de premierul Vlad Filat în raportul de activitate al Guvernului, prezentat de în faţa Parlamentului pe 27 aprilie.

Sursa: INFO-PRIM.MD
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *