Timpul Local

Două săptămâni de consultaţii gratuite la medicul oncolog

În RM, cancerul se plasează pe locul 12 în structura maladiilor, însă mortalitatea în urma cancerului se afla pe locul doi, cu 14,0% din cazuri, iar invaliditatea prin cancer – pe locul 3. Numărul bolnavilor primari cu cancer luaţi la evidenţă în anul 2010 a fost de 7. 852 , iar în 2009 – 8043 bolnavi.

Statistica medicală constată că în 2010, în structura morbidităţii oncologice, pe primul loc s-a plasat cancerul colorectal – 12,8%, urmat de cancerul pulmonar, procentul celor care suferă de această boală fiind de 10,6%, iar pe locul trei cu 10,4% – cancerul glandei mamare şi cancerul pielii – pe locul patru (8,8%), iar cel al stomacului – pe locul cinci cu 6,1%.

Bărbaţii au fost afectaţi mai frecvent de cancerul pulmonar (17,2%), cancerul colorectal (13,7%) şi cancerul la cap/gât (7,5%). La femei au prevalat tumorile maligne ale sânului (20,7%), colorectale (12,7%), şi cancerul colului uterin (7,2%). În structura morbidităţii prin tumori maligne la copii prevalează trei localizări: hemoblastomele (40,5%), ţesuturile moi, oase (14,9%), afecţiunile creierului (14,9%).

Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cel puţin o treime din toate cazurile de cancer puteau fi prevenite, iar prevenirea este cea mai rentabilă strategie, pe termen lung, pentru controlul cancerului. Prevenirea bolii este posibilă prin modificarea sau evitarea factorilor de risc esenţiali, precum fumatul, supraponderabilitatea, consumul redus de fructe şi legume, lipsa de activitate fizică, consumul abuziv de alcool, expunerea la substanţe chimice şi radiaţii ionizante. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *