Actualitate

DOVADA războiului informațional pornit de Kremlin împotriva Republicii Moldova

Doar pe parcursul ultimelor săptămâni, reportajele realizate de către posturile de televiziune „Rossia 24”, „Rossia 1” şi „RTR” au demonstrat o reflectare părtinitoare a evenimentelor şi o manipulare crasă din partea echipelor de jurnalişti care s-au aflat la Chişinău.

În goana de a arăta că cetăţenii Republicii Moldova „pledează pentru vectorul pro-estic şi se plâng de faptul că milioanele oferite de Europa nu ajung la păturile de jos ale populaţiei”, posturile TV ruseşti au devenit un instrument de propagandă, dezinformare şi ingerinţă în politica internă a ţării prin incitarea la scandal între populaţia care sprijină vectorul european şi cea care sprijină vectorul eurasiatic.

Cum manipulează „Rossia 24”?

În cadrul reportajului video difuzat de către postul TV „Rossia 24” la 08 decembrie 2013, jurnaliştii ruşi au realizat o serie de imagini video dintr-un sat din Moldova. Din secvenţele video putem face concluzia ca reportajul a fost filmat în gospodăria familiei Cojocaru din satul Ciripcău raionul Floreşti iar comentariile autorului erau menite să arătate sărăcia şi nevoile oamenilor din Republica Moldova.

Astfel, pentru a arăta cât de grave sunt problemele oamenilor, jurnaliştii din F. Rusă au recurs la diferite tertipuri de prezentare a unor date tendenţioase, inclusiv prin filmarea unor edificii ce se află într-o situaţie precară dar care sunt destinate pentru … păsările din gospodărie. Aceste edificii au fost prezentate de jurnaliștii ruși ca fiind case de locuit ale familiei Cojocaru, iar faptele enunțate de către interlocutori au fost rupte din context.

Pretinsă „casa” familiei Cojocaru, prezentată de postul TV- „Rossia 24”

Ne-am propus să sunăm în localitatea cu pricina pentru a afla mai multe despre modul de trai al familiei Cojocaru. Fără mari obiecţii locuitorii satului ne-au spus că familia dată duce un mod de trai cât se poate de normal şi dispune de imobile şi alte bunuri de existenţă. „Nu am privit acest reportaj pentru că la sat nu dispunem de televiziune prin cablu. Totuşi, am auzit de la vecini că localitatea noastră a fost arătată într-o ipostază negativă de către un post TV din Rusia. Nu este chiar aşa, satul este gazificat şi dispune de o infrastructură bună, iar oamenii care muncesc duc un trai decent”, ne-a declarat Lilia Donos locuitoare din satul Ciripcău.

Casa reală în care locuieşte familia Cojocaru

Consătenii familiei Cojocaru ne-au mai spus că fiica familiei Cojocaru de mai mulţi ani se află la muncă în Federaţia Rusă, iar din acest considerent ar putea avea o oarecare legătură cu acest reportaj. „Este cunoscut faptul că autorităţile din Federaţia Rusă au declarat un război deschis moldovenilor care se află la muncă în această ţară. Poate în schimbul unor facilităţi de a nu-şi pierde serviciul părinţii au considerat că o pot ajuta prin această metodă” , a mai adăugat Lilia Donos.

„Corupţie jurnalistică”, ori de neprofesionalism cras

Faptul că posturile de televiziune ruseşti, care sunt retransmise pe teritoriul RM, au devenit un instrument de presiune şi manipulare publică la scară largă, iar Convenţia privind radiodifuziunea transfrontalieră este la modul practic ignorată, ar trebui să pună în gardă autorităţile, întrucât aceste cazuri ar putea pune în pericol responsabilitatea şi onestitatea jurnalistului autohton.

În mod cert pe parcursul anului viitor asemenea atacuri mediatice se vor înmulţi, iar în legătură cu aceasta trebuie să fim pregătiţi de orice provocare pentru a limita orice ingerinţă în politica internă a ţării din partea mass-media ruseşti.

O soluţie în acest caz vine din partea vecinilor din Ucraina unde posturile de televiziune „Rossia 24” şi „Rossia 1” ar putea fi interzise pe teritoriul acestei ţări pentru reflectare părtinitoare a evenimentelor din această țară. Iniţiativa a venit din partea preşedintelui Comitetului pentru libertatea de exprimare din Rada Supremă a Ucrainei, Nicolai Tomenko. Este oare pregătită RM să urmeze această cale?

Autor: Irina Cebanov pentru HotNews.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *