Justiție

Dovezi CLARE că Dodon este plătit de ruși – RUBLE PENTRU DODON (rise.md)

Fiind în funcția de șef al statului, Igor Dodon și partidul său și-au construit unele campanii electorale pe teze precum că Republica Moldova e în pericol să fie capturată de străini. Totodată, insistau și asupra faptului că asociațiile obștești susținute financiar din exterior reprezintă o amenințare la adresa țării.

Doar că, după ce la sfârșitul anului 2021 Igor Dodon a pierdut întreținerea contribuabililor moldoveni, el însuși a devenit președintele unei asociații obștești. Mutarea a venit și cu o remunerație de zece ori mai mare decât cea pe care a avut-o în perioada în care a fost președinte de țară. Mai exact, 202 mii de lei pe lună, cuantum pe care și l-a aprobat. Banii au provenit inclusiv de la oameni de afaceri apropiați Kremlinului.

Jurnaliștii RISE, în parteneriat cu Centrul „Dossier”, au depistat șase transferuri bancare din Rusia destinate asociației obștești din Moldova condusă de fostul președinte socialist. Însumate, e vorba de peste 20 de milioane de ruble, echivalentul a circa 5 milioane de lei sau aproximativ 300 de mii de dolari.

OPONENȚII GUVERNĂRII EXTERNE
Miercuri, 30 iunie 2021, în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare din Moldova, presa de partid a Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor face un apel public prin care îndeamnă oamenii să participe la marșul „Iubesc Moldova”. La Chișinău au fost chemați toți cei „care doresc să trăiască într-o țară independentă, suverană și prosperă, unde statul funcționează în interesele cetățenilor Moldovei, și nu ale altor țări”.

Timp de câteva luni ale campaniei electorale, Igor Dodon și colegii săi din Partidul Socialiștilor au tot explicat electoratului că „cea mai mare amenințare pentru Moldova o constituie pierderea totală a independenței, trecerea țării sub control extern”.

Moldova este în pericol. Nu guvernării externe” – panourile Partidului Socialiștilor cu acest slogan puteau fi văzute pe străzile din Chișinău încă din luna mai 2021, aproximativ cu două luni înainte de alegerile parlamentare anticipate.

Încă pe când era în funcția de șef al statului, Dodon a considerat declarativ că cea mai mare amenințare în adresa țării o reprezenta influența externă exercitată prin intermediul organizațiilor neguvernamentale.

„Ne vom transforma într-o republică bananieră în care stau câteva zeci de mii de ONG-uri care conduc Republica Moldova. De ce mai e nevoie în așa caz de Parlament, președinte? Vor fi câteva ONG-uri, vor primi bani de peste hotare și vor conduce totul aici…”, a declarat Dodon, cu un an înainte de marșul respectiv.

Anterior, încă în toamna anului 2020, deputatul socialist Bogdat Țîrdea a prezentat o carte despre organizațiile neguvernamentale și mass-media din Moldova care sunt susținute financiar din străinătate și care, potrivit afirmațiilor sale, se implică pe larg în treburile interne ale republicii.

OPERAȚIUNEA SECRETĂ „UAMR”
În aceeași zi de miercuri, 30 iunie 2021, în care socialiștii și comuniștii chemau oamenii la marșul „Iubesc Moldova”, a mai avut loc un eveniment despre care Dodon va informa publicul larg abia peste câteva luni. În acea zi, Agenția Servicii Publice din Moldova a eliberat certificatul de înregistrare a Asociației Obștești „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă” (UAMR). Administrator (președinte) și beneficiar (!) – Igor Dodon.

La scurt timp, asociația lui Dodon începe să primească milioane din străinătate. Deocamdată, însă, liderul socialiștilor și anturajul acestuia evită să comenteze înregistrarea noii organizații.

Iar peste câteva zile, la marșul electoral „Iubesc Moldova”, desfășurat în fața Parlamentului și Președinției, Igor Dodon, proaspăt șef al asociației obștești, va cere „să fie eliminați [de la guvernare] trădătorii care s-au vândut altora, cei care lucrează împotriva poporului moldovenesc, împotriva statalității”.

Nu avem nevoie ca cineva din alte state să ne aducă valorile sale. Acele valori nu sunt ale noastre!”, îi va ține isonul colega sa de partid Zinaida Greceanîi, la acel moment speakerul Parlamentului.

Totuși „valorile din străinătate” vor veni. Ce-i drept, mai târziu și direct pe contul bancar al asociației lui Dodon. Și practic fiecare tranșă va fi însoțită de noi declarații anti-occidentale ale fostului președinte al Moldovei și ale colegilor lui.

(…)

FINANȚARE DIN EXTERIOR
Jurnaliștii RISE Moldova, cu sprijinul Centrului „Dossier”, au obținut acces la un extras privind circulația fondurilor financiare prin contul bancar al „Delovaia Rossia” din Sberbank, în anii 2021 și 2022.

Datele analizate arată că, din octombrie 2021 și până în aprilie 2022, adică în doar 7 luni, pe contul moldovenesc al asociației obștești condusă de Igor Dodon au intrat peste 20 de milioane de ruble rusești (aproximativ cinci milioane de lei).

5 octombrie 2021, Chișinău. Fiind deja deputat, Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor, distribuie un apel al formațiunii prin care cere șefului Delegației Uniunii Europene la Chișinău, precum și altor diplomați străini, „să nu intervină în treburile interne ale statului”.

Constatăm încercări coordonate ale diplomaților și reprezentanților organizațiilor neguvernamentale din Occident, care sunt finanțate din exterior, de a face presiune asupra justiției și procuraturii Republicii Moldova suverane, cu scopul de a promova oameni loiali în funcții-cheie în sistemul judecătoresc și de a stabili un control extern asupra acestuia”, se menționa în apelul formațiunii condusă de Dodon.

În aceeași zi, pe contul rusesc al „Delovaia Rossia” intră 2,8 milioane de ruble (aproximativ 700 de mii de lei). Expeditorul – Igor Chaika, fiul fostului procuror general al Rusiei și partenerul de afaceri al familiei Dodon.

Iar a doua zi, Igor Dodon era deja la Moscova, la o întrevedere cu Dmitrii Kozak, șeful adjunct al administrației președintelui rus Vladimir Putin, unde a mers „în calitate de președinte al Comisiei Interparlamentare pentru cooperare dintre Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Federală a Federației Ruse și de membru al grupului parlamentar de prietenie cu Rusia”.

Am stabilit importanța asigurării unei dinamici pozitive pe pozițiile în care avem interese reciproce”, a menționat public Dodon, fără să exemplifice zonele de interes comun.

În aceeași zi, Igor Dodon semnează un acord cu Pavel Titov, președintele „Delovaia Rossia”, pentru obținerea unei donații de 2,8 milioane de ruble. Altfel spus, exact aceeași sumă pe care, în ajun, Igor Chaika a transferat-o în contul organizației ruse.

Și tot în acea zi, Partidul Socialiștilor îndeamnă moldovenii să iasă la un protest împotriva suspendării din funcție a procurorului general Alexandr Stoianoglo. „În această situație, când guvernarea nu poate propune pâine, propune un show de prost gust”, a declarat Vlad Batrîncea, unul dintre fruntașii socialiștilor, în cadrul briefingului la care s-a anunțat protestul.

PLECAREA DIN PARLAMENT DE DRAGUL RELAȚIILOR „MOLDO-RUSE”
Peste trei luni și jumătate de la înregistrarea asociației „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă”, deputatul Igor Dodon anunță public implicarea în activitatea noii organizații. Ba mai mult, liderul socialiștilor declară că își depune mandatul de deputat și că, peste două luni, va renunța și la funcția de președinte al partidului. Totul pentru a se consacra „consolidării relațiilor moldo-ruse”.

20 octombrie 2021. Președintele „Delovaia Rossia”, Pavel Titov, se vede nevoit să semneze o scrisoare oficială în care să explice proveniența unui transfer de 2,8 milioane de ruble. Demersul este adresat unei bănci din Moldova în care asociația condusă de Igor Dodon și-a deschis conturile bancare.

Proveniența legală a acestor mijloace financiare este urmărită de către banca contribuabilului, ceea ce exclude ilegalitatea operațiunii solicitate”, susține Titov în scrisoare.

FOSTA CONSILIERĂ A ADMINISTRAȚIEI PREȘEDINTELUI
RISE Moldova a obținut de la surse din anturajul lui Dodon formularul acordului prin care „Delovaia Rossia” a donat voluntar Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse suma de 5,6 milioane de ruble.

În calitate de reprezentant al „Delovaia Rossia”, în documentul de donație este menționat „N.S. Kagramanean”, șefa Comitetului executiv al organizației. Timp de aproape 12 ani, Nazik Kagramanean a fost consilieră în administrația președintelui rus (Departamentul pentru cooperarea cu organizațiile publice și religioase, partidele politice și mass-media). Din anul 2012, este vicepreședinta „Delovaia Rossia”.

30 noiembrie 2021. Pe site-ul socialiștilor apare o știre scrisă în baza unor declarații de-ale lui Dodon precum că „partidul de guvernământ [Partidul Acțiune și Solidaritate] pierde rapid din creditul de încredere”. În aceeași zi, Igor Chaika transferă pe contul „Delovaia Rossia” alte peste 2,8 milioane de ruble.

În ziua următoare, Dodon iese cu noi critici publice în adresa guvernării de la Chișinău, afirmând că „niciun nene de dincolo de cordon nu este interesat ca moldovenii să trăiască mai bine”. Peste câteva zile, „Delovaia Rossia” transferă Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse o nouă tranșă de 2,8 milioane de ruble.

În perioada următoare, Dodon a ținut-o în același glas. „[Noi] Trebuie să comunicăm cu rușii… Îi sugerez președintelui să uite de vanitatea sa și să solicite o întrevedere cu Vladimir Putin”, o îndemna el pe Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, propunându-i insistent să inițieze un dialog cu Federația Rusă, „pentru ca oamenii să trăiască mai bine”.

SALARIU PENTRU PREȘEDINTE
În ultimele trei luni ale anului 2021, Asociația „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă” a primit peste 9 milioane de ruble din Rusia (peste 2,3 milioane de lei). Nu știm dacă din această sumă i-a revenit ceva și președintelui asociației, Igor Dodon, în schimb știm ce salariu au fost stabilit.

În anul 2021, veniturile oficiale ale familiei Dodon au constituit 410 mii de lei. Soția sa, Galina, a adus cei mai mulți bani din această sumă (296 mii de lei). La rândul său, Dodon nu a declarat deocamdată niciun leu primit de la Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă, la conducerea căreia se află din iunie 2021.

Însă în primăvara anului 2022, RISE a intrat în posesia unei liste de cheltuieli ale Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse. Conform documentului, toate cheltuielile organizației planificate pentru cinci luni a anului 2021 trebuiau să constituie peste 2,7 milioane de lei.

În ce privește anul 2022, bugetul asociației deja constituie peste 37,5 milioane de ruble (peste 9 milioane de lei). De notat că în buget există o rubrică specială semnată „Fondul de rezervă pentru realizarea proiectelor de importanță socială și de caritate”. În acest scop, se preconizau cheltuieli de 2,1 milioane de ruble (506 mii de lei).

De asemenea, bugetul include o sumă care depășește planul asociației de jumătate de milion prevăzut pentru caritate pe întreg anul 2022. Este vorba de rubrica „Salariul Președintelui asociației obștești”.

Pentru salariul anual al lui Igor Dodon, în bugetul Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse a fost planificată suma de 1,6 milioane de lei (6,7 milioane de ruble). Deci, câte 135 de mii de lei lunar. Însă, pe lângă salariul de bază, Dodon și-a aprobat un premiu suplimentar în mărime de 50 la sută din salariul de bază, adică plus 67.500 de lei lunar. Astfel, în 2022, veniturile lunare planificate ale lui Igor Dodon constituie 202 mii de lei lunar (840 mii de ruble).

RISE are la dispoziție confirmări precum că Dodon a participat personal la aprobarea salariului său și a sporului financiar. Conform documentului, salariul lui Dodon pentru anul 2022 constituie 202.500 de lei lunar. Suma reprezintă echivalentul a circa 20 de salarii medii lunare pe economie sau aproape 90 de pensii minime.

Integral pe rise.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *