Actualitate

Drepturile locuitorilor din stânga Nistrului sunt frecvent încălcate, Promo-LEX

Asociația Promo-LEX constată într-un raport că în prima jumătate a anului nu au avut loc îmbunătățiri privind situația drepturilor persoanelor din stânga Nistrului. Potrivit unui comunicat de presă al asociației, citat de IPN, cele 33 de posturi vamale ilegale creează piedici pentru exercitarea dreptului la libera circulație, prin obligația de completare a „cărții migraționale”.

Potrivit Promo-LEX, continuă practica menținerii listelor cu persoane indezirabile. Dreptul la educație continuă să aibă numeroase restricții, mai ales atunci când este vorba despre grafia latină. Utilizarea alfabetului latin pentru limba „moldovenească” poate fi pedepsită cu amendă de peste 50 de euro. Liceul „Evrica” din Râbnița este obligat să plătească peste 30000 de euro anual pentru închirierea spațiului.

Locuitorii din raionul Dubăsari rămân fără terenurile lor agricole deja de 13 ani, în timp ce administrația autoproclamată transnistreană a dat aceste pământuri în arendă unor agenți economici locali. Problema dată capătă proporții mari atunci când devine cunoscut faptul că aceste terenuri au o suprafață de 6500 hectare. Promo-LEX constată faptul că, deși președintele Igor Dodon a anunțat că a stabilit o relație amiabilă cu reprezentanții regimului de la Tiraspol, întâlnirile organizate nu au adus abordări concrete.

Reprezentanții Biroul pentru reintegrare, după 50 de întâlniri cu partenerii externi, nu au stabilit un mecanism eficient de observare sau de asigurare a drepturilor omului în regiune. În prima jumătate a anului curent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a emis patru hotărâri privind încălcarea drepturilor locuitorilor din stânga Nistrului, în urma cărora Rusia este obligată să plătească victimelor peste 200000 de euro. Totodată, în urma hotărârii Curții Constituționale prin care au fost declarate ilegale trupele militare staționate pe teritoriul Republicii Moldovei dar controlate de alte state, Tiraspolul a simplificat mecanismul de obținere a cetățeniei autoproclamatei republici nistrene pentru soldații ruși.

Potrivit Promo-LEX, încălcările constatate ar putea fi remediate mai rapid dacă organizațiile internaționale ar pune presiune pe administrația regională pentru ca jurnaliștii, organizațiile neguvernamentale și avocații, inclusiv din partea dreaptă a râului Nistru, să poată activa nestingherit în regiune.

Sursa: Inp.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *