Externe

Dubai va începe luna viitoare testele cu „robotaxiuri”, un impuls major pentru transportul cu vehicule autonome

Dubai lansează luna viitoare prima rundă de teste cu taxiuri autonome (robotaxi), ca parte a unui plan de atenuare a congestionării și a accidentelor, relatează CNN.

Cinci taxiuri electrice complet autonome, operate de o filială General Motors numită Cruise, vor începe testul de condus pe o porțiune de 8 km în cartierul luxos Jumeirah din orașul Emiratelor Arabe Unite, potrivit Ahmed Bahrozyan, CEO-ul Dubai’s Roads și Autoritatea de transport (RTA).

Dubai speră să devină primul oraș din Orientul Mijlociu care va introduce taxiuri fără șofer, a spus Bahrozyan. Taxiurile autonome operează în prezent în mai multe orașe din întreaga lume, mai ales în SUA și China.

Cruise operează robotaxi comerciale în orașe din SUA precum San Francisco, dar Dubai ar fi prima lansare a mașinilor în afara SUA, a spus Bahrozyan.

„Facem propriul nostru set de teste în Dubai… fiecare oraș are propriile sale caracteristici”, a spus Bahrozyan într-un interviu pentru CNN. „Avem condiții meteorologice care sunt cu siguranță diferite de cele din SUA.”

RTA intenționează să lanseze 4.000 de taxiuri autonome până în 2030, adăugându-se la flota de 12.000 de taxiuri tradiționale din oraș. Cursurile sunt de așteptat să fie puțin mai scumpe decât un taxi obișnuit, dar în același interval de preț ca o mașină privată precum Uber.

Cruise a încheiat un contract cu RTA pe 15 ani, iar după această perioadă piața taxiurilor se poate deschide către concurenți. Bahroyzyan a spus că prevede că vehiculele autonome vor constitui în cele din urmă majoritatea parcului de taxiuri a centrului turistic din Orientul Mijlociu.

La un an după lansarea robotaxi-ului Cruise de la GM în California, compania a fost nevoită să-și reducă flota la jumătate în statul american, în urma unei serii de coliziuni. Coliziunile au evidențiat potențialele provocări ale mașinilor fără șofer.

Bahroyzyan a spus că va exista „zero compromis în ceea ce privește siguranța”.

Dubai a emis o lege în aprilie pentru a reglementa vehiculele autonome, stabilind criterii de referință pentru aspectele tehnice, operaționale și de siguranță ale mașinilor. De asemenea, a fost reglementată vânzarea și cumpărarea de mașini autonome.

WeRide, o companie chineză de tehnologie auto autonomă, a început să testeze robotaxi-uri în capitala Emiratelor Arabe Unite, Abu Dhabi, în 2022.

În iulie, Emiratele Arabe Unite au acordat WeRide o licență pentru a-și testa toate vehiculele, de la autobuze robot la măturătoare autonome, dar compania a început să testeze anumite rute cu un an înainte.

Orientul Mijlociu este o „zonă cheie de interes” pentru mașinile fără șofer, iar WeRide a spus că speră să-și aprofundeze prezența în regiune. WeRide are, de asemenea, o colaborare cu Compania Saudită de Inteligență Artificială pentru a dezvolta o rută pentru autobuze fără șofer.

Autoritatea Generală de Transport din Arabia Saudită a introdus autobuze cu conducere autonomă în timpul sezonului Hajj 2023 în iulie, transportând pelerinii în Mecca, potrivit presei locale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *