Actualitate

Duma de Stat a Rusiei a votat unanim independența Donețk și Lugansk. Zelenskiy refuză să-și scoată armata din Donbass!

Marți, 22 februarie curent, deputații ruși au votat pentru ratificarea acordurilor semnate cu o zi înainte de președintele Vladimir Putin și de șefii Republicilor Populare Donețk și Lugansk, Denis Pușilin și Leonid Pasecinik, după ce le-au recunoscut independența. Au susținut în unanimitate această decizie („pentru” au votat 400 de deputați).

Mai devreme, tratatul a fost ratificat de așa-zisele parlamente din DPR și LPR. În aceeași zi, acordul va fi luat în considerare de Consiliul Federației, dacă senatorii îl susțin, acesta va merge la președinte pentru semnare. Deputații au susținut în unanimitate și amendamentul, potrivit căruia, documentul ar trebui să intre în vigoare din momentul publicării. Acest lucru este necesar, potrivit lui Volodin, pentru ca totul să fie valabil cât mai curând posibil, poate chiar și pe 22 februarie curent.

Proiectul de lege a fost prezentat în camera inferioară de viceministrul de Externe, Andrei Rudenko.

Ce presupune?

Rusia, DPR și LPR, conform documentelor, se angajează să coopereze în protejarea suveranității, integrității teritoriale și securității părților, să se acorde reciproc asistența necesară, inclusiv militară, pentru a lua împreună măsuri pentru eliminarea amenințării la adresa pace, pentru a contracara actele de agresiune împotriva lor „de către orice stat sau grup de state”, pentru a desfășura eforturi comune pentru protejarea frontierelor de stat ale RPD și LPR, pentru a încheia acorduri separate privind cooperarea militară și asupra frontierelor de stat între Rusia și DPR și LPR, Să nu participe la niciun bloc sau alianțe îndreptate împotriva vreuneia dintre părți, să ia măsuri pentru intrarea liberă a cetățenilor; să integreze sisteme energetice și de transport și să realizeze „interconectarea sistemelor de comunicații și telecomunicații”. De asemenea, Rusia va lua măsuri pentru menținerea și operarea sistemelor financiare și bancare ale DPR și LPR, rubla va fi mijlocul de plată. Contractele se încheie pe 10 ani. Anterior, comisiile de specialitate ale Dumei de Stat – Comisia pentru Afaceri Internaționale și Comisia pentru Afaceri CSI, Integrare Eurasiatică și Relații cu Compatrioții – au vorbit pentru ratificarea tratatelor. Această decizie a fost luată în ședința comună a comisiilor dimineața.

Armata ucraineană din Donbass

Kievul nu va lua în considerare cererea Republicilor Populare Donețk și Lugansk de retragere a trupelor ucrainene din teritoriile controlate de autoritățile ucrainene din Donbass și nici cea a lui Vladimir Putin de luni, 21 februarie curent, pe același subiect. Acest lucru a fost anunțat de președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, la o conferință de presă comună cu președintele Estoniei Alar Karis, aflat în vizită la Kiev.

„Cine a întrebat? Nu comunicăm cu ei. Nu înțelegem cine sunt ei (reprezentanții DPR și LPR)”, a spus Zelenskiy.

Președintele ucrainean a mai spus că recunoașterea de către Rusia a DPR și LPR creează temeiuri legale pentru agresiunea. Totodată, el a remarcat că în cazul unui „război puternic” în Ucraina ar putea fi introdusă legea marțială, dar a adăugat că crede că nu va exista război cu Rusia.

În același timp, potrivit lui Zelenskiy, Kievul ar putea rupe relațiile diplomatice cu Rusia, o cerere corespunzătoare a fost deja trimisă de Ministerul ucrainean de Externe. Anterior, a spus că Ucraina „nu va da nimic” și va rămâne în limitele recunoscute internațional, „în ciuda declarațiilor” Rusiei.

Pe 21 februarie 2021, președintele rus Vladimir Putin și șefii Republicilor Populare Donețk și Lugansk au semnat documente privind recunoașterea de către Moscova a independenței DPR și LPR. Părțile au semnat și un acord de prietenie și cooperare. Kievul a refuzat să recunoască decizia Rusiei și independența Donbassului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *