CSI / RusiaInternaționalRăzboi

Duma de Stat a votat unanim anexarea celor patru regiuni ale Ucrainei. Rușii au început mobilizarea forțată a populației din regiunea ocupată Melitopol

Ziua, 222 a războiului pornit de Putin în Ucraina. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că ucrainenii pot respinge armata lui Putin „datorită curajului, datorită abilităţilor lor, dar şi, desigur, datorită armelor avansate pe care SUA şi alţi aliaţi le furnizează Kievului”. Prim-ministrul ucrainean, Denis Şmihal, a transmis că 900 de profesori din Ucraina s-au oferit voluntari să se alăture forțelor armate ale Kievului pentru a lupta împotriva războiului declanșat de Putin, în timp ce liderul de la Kiev a anunțat eliberarea a două așezări din regiunea Herson.

Trupele ruse s-ar fi retras 40 de km într-o singură zi

ACTUALIZARE 14.45 Forțele armate ucrainene ar fi recucerit luni orașe de-a lungul malului vestic al râului Nipru, în sudul Ucrainei, Moscova fiind forțată să cedeze teritoriu de-a lungul unei a doua linii de front importante, la doar câteva zile după ce a pretins că l-a anexat, relatează Reuters.

Amploarea avansului ucrainean nu a fost confirmată, Kievul păstrând o tăcere aproape totală cu privire la situația din zonă. Însă, bloggerii militari ruși au descris o înaintare a tancurilor ucrainene pe zeci de kilometri de teritoriu de-a lungul malului râului.

Într-unul dintre rarele comentarii ale unui oficial ucrainean cu privire la situație, Anton Gerașcenko, consilier la Ministerul de Interne, a postat ceea ce a spus că este o înregistrare video cu un soldat ucrainean fluturând un steag în Zolota Balka, în aval de fosta linie de front.

Rob Lee, membru senior al think-tank-ului Foreign Policy Research Institute, a citat bloggeri ruși care au relatat că forțele lor s-au retras până la Dudchany – 40 km în aval de locul în care se luptaseră cu trupele ucrainene cu o zi înainte.

„Când atât de multe canale rusești trag un semnal de alarmă, de obicei înseamnă că au probleme”, a declarat el.

O avansare ucraineană de-a lungul râului Nipru ar putea prinde mii de trupe rusești pe malul celălalt, izolate de toate proviziile. Râul este foarte lat, iar Ucraina a distrus deja principalele puncte de trecere.

Rapoartele au fost primele care descriu un avans rapid al Ucrainei în sudul țării de la începutul războiului și vin la doar o zi după ce Ucraina a înfrânt trupele rusești într-un bastion important, Liman, la capătul opus al frontului din est.

Avansurile din est și din sud – unele dintre cele mai mari din războiul de până acum – au avut loc toate pe teritoriul pe care președintele Vladimir Putin a afirmat că l-a anexat de la Ucraina abia vineri, cu un concert de celebrare lângă zidurile Kremlinului.

De asemenea, ele au loc pe fondul unor rapoarte privind haosul din cadrul unei mobilizări ordonate în urmă cu mai puțin de două săptămâni de Putin, care a văzut zeci de mii de bărbați ruși chemați brusc în armată și alte zeci de mii de persoane care au fugit în străinătate.

Mihail Degtyarev, guvernatorul regiunii Khabarovsk din Orientul Îndepărtat al Rusiei, a declarat că aproximativ jumătate dintre bărbații chemați acolo au fost găsiți inapți pentru serviciu și trimiși înapoi acasă.

El l-a concediat pe comisarul militar al regiunii.

Duma de Stat a votat unanim anexarea celor patru regiuni ale Ucrainei ocupate de ruși

ACTUALIZARE 14.30 Conform presei ruse, Duma de Stat de la Moscova a votat unanim anexarea la Rusia a celor regiunilor ucrainene Herson, Zaporojie, Lugansk și Donețk.

Ocupanții ruși au început mobilizarea forțată a populației locale din regiunea ocupată Melitopol

ACTUALIZARE 14.20 Forțele de ocupație ruse au început mobilizarea forțată a populației locale pe teritoriul districtului ocupat Melitopol, a declarat primarul din Melitopol, Ivan Fedorov.

„Bărbații tocmai au început să fie prinși pe străzi. În weekend am avut un număr mare de cazuri când bărbați de diferite vârste au fost abordați și li s-a cerut să vină la comandant pentru a fi înregistrați”, a notat Fedorov în Telegram.

Potrivit acestuia, localnicii încearcă să plece din teritoriile ocupate. Astăzi, 3 octombrie, la punctul de control de lângă Vasylivka se aflau patru mii de oameni, scrie publicația ucraineană ZN.ua.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *