Opinii și Editoriale

Duminica tuturor

Am mai văzut atât de mulți oameni la un loc în Republica Moldova doar de două ori: la mitingul PLDM pentru Europa, din 7 septembrie 2014, și la protestul trustului Jurnal TV și al platformei DA, din 6 septembrie, de toamna trecută.

Însă am mai observat ceva ce nu mi-a fost dat până acum să văd în Moldova. Cei prezenți au fost pentru prima dată din toate păturile sociale: oamenii de la sate, domni eleganți, bătrâni pensionari, profesori, scriitori, tineri la costum și tineri în blugi. Am văzut duminică, la Marșul Unirii, reprezentanți ai tuturor claselor sociale. Și nu aș putea acum să vă spun dacă au fost mai mulți tineri sau mai mulți vârstnici, atât de diversă, și compactă în același timp, era mulțimea.

Dodon a reușit să adune o mână de oameni, vreo douăzeci, cu care liderul PSRM a ieșit să protesteze împotriva unioniștilor. La protestul lor erau mai multe steaguri roșii decât socialiști. Dar așa cum ne-au deprins partidele de la noi, tinerii sprijinitori de steaguri nici nu puteau răspunde presei ce semnificație are ziua de 27 martie sau de ce au ieșit în stradă. Unul a râs rușinat și a recunoscut că nu știe, celălalt a spus că e o zi importantă, dar că mai multe nu poate spune. Așa s-a prezentat socialismul la monumentul lui Ștefan cel Mare. Răspunzând presei în rusă, de parcă se aflau la mausoleul lui Lenin. Norocul lor că Ștefan nu poate coborî de pe soclu.

Cei care au fost la Marșul Unirii știau exact unde se află, ce sărbătoresc, ce își doresc pe viitor. Și fetele cu haine populare, și băiatul cu tricou de rocker, și bătrânul venit din Orhei. Nu era o mascaradă de doi lei. Era voința unor oameni. Puteți să vă doriți altceva pentru Moldova, nu e obligatoriu să credem la fel și să gândim la fel. Unii dintre dumneavoastră cred că românii sunt alt popor decât moldovenii sau cred că nu e bună unirea cu România. Și nu e nimic de supărat. Suntem liberi să gândim pentru noi înșine. Nu e nimic de supărat nici că unii pensionari visează la Rusia, dar un lucru vă spun sigur: oamenii lui Dodon cred doar în banii veniți din Moscova. Ne-am săturat până peste cap de protestele opoziției la care oamenii fug de camerele video, iar când sunt surprinși nu pot lega două cuvinte despre protestul pe care îl fac: habar n-au de ce li s-a pus în mână steagul roșu și pentru ce au ieșit în stradă. Au fost chemați și s-au dus.

La Marșul Unirii oamenii nu au fost nici plătiți, nici puși să sprijine un steag de dragul vreunui partid. Cei care au venit erau convinși că sunt români și că unirea e singura soluție. A fost cel mai coagulat miting pe care l-am văzut vreodată în Chișinău.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *