Bună Dimineața

După alegerile anticipate: Voronin – președinte, Muntean – premier, Petrenko – speaker

Votul în comun al PCRM și PLDM împotriva Constituției și a statului de drept a provocat îngrijorarea celor mai importante cancelarii și instituții europene. Moldovenii însă, preocupați de cele cerești și sfinte, n-au avut timp să pătrundă în cele ce s-au întâmplat, cu excepția unor așa-ziși analiști politici,care-l deservesc pe ex-premierul Filat și care au calificat puciul din Vinerea Neagră drept o „revenire la normalitate”.

Cu certitudine, singurul beneficiar al trădării PLDM este PCRM. El își promovează consecvent agenda anunțată de a provoca alegeri anticipate, jucând excelent pe orgoliile rănite ale demisului premier. Este clar că PCRM nu va participa la consultări privind desemnarea unui candidat pentru funcția de premier, dar nici la votarea acestuia în cazul când candidatura va fi identificată. Recent, Voronin a declarat, ca să fie clar pentru toți, că va declanșa alegeri anticipate şi nu se va lega cu „păcătoșii care nu sunt în stare să conducă țara”.

Astfel, Voronin îi scoate pe „păcătoși” ( liderii fostei Alianțe) în fața unui electorat dezamăgit, mințit și trădat. E o mutare strălucită a PCRM-ului care îi va aduce la putere pe comuniști. Partidele din fosta Alianță vor fi împinse cu torbele goale în fața alegătorilor. Chestiile demagogice cu „multă, multă lumină”, ca cele din felicitarea de Paște ale lui Filat, nu mai merg. Jignită și umilită Moldova va vota din ură față de liderii fostei AIE, nu din dragoste față de comuniști. Dar asta nu mai contează, contează rezultatele. Iar rezultatele sunt previzibile – PCRM poate câștiga, asigurându-și o majoritate confortabilă și vindicativă. Astfel, nu e din domeniul absurdului o asemenea distribuție la vârf: V. Voronin, președintele RM, Ig. Muntean, premier, Gr. Petrenko, președintele legislativului, A. Reșetnikov, șeful SIS-ului… Comuniștii au suficiente cadre și pentru procuratură, și pentru Interne, și pentru Curtea de Conturi… Ei nu vor mai cocheta cu „păcătoșii care nu au putut conduce țara” – vor reveni „vinerile negre” pentru cei care au organizat pe 3 mai 2013 Vinerea Neagră pentru R. Moldova.

P.S: Mai există o vagă speranță că acest scenariu poate fi evitat. Acum totul depinde de faptul dacă președintele N. Timofti, în calitatea sa de garant al Constituției, va promulga sau nu legile anticonstituționale votate vineri de PLDM și PCRM. Nu a mai rămas mult de așteptat. Deznodământul e aproape.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *