Criza

După carburanţi şi produsele de panificaţie, se pot scumpi şi lactatele

Producătorii anticipează majorarea tarifelor la gazele naturale, fapt care, în opinia lor, ar putea determina inclusiv scumpirea lactatelor, transmite Știri.md.

Unul dintre cei mari producători de lactate din Comrat admite că preţurile ar putea creşte, dacă se va scumpi gazul şi materia primă.

„Vom menţine preţurile actuale atât timp cât vom putea, pentru că totuşi sunt produse lactate de primă necesitate. Totuşi, preţurile vor creşte, mai ales dacă se va mări şi tariful la gaz. Noi ne menţinem, nu ne ajung produse, avem o cerere foarte mare”, a spus Maria Acbaş, administratoare la o întreprindere de lactate.

Locuitorii din Comrat tratează cu rezerve eventualele scumpiri şi constată că majorarea preţurilor vizează tot mai multe produse. Cei mai afectaţi de scumpiri sunt pensionarii și mai mulţi producători din nordul ţării, dar şi din capitală spun că în prezent monitorizează piaţa materiei prime şi, în caz de necesitate, vor fi şi ei nevoiţi să scumpească lactatele.

Potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, preţurile pot fi reglementate doar la produsele controlate de Guvern, cum ar fi laptele cu grăsimea de 2,5%, chefirul cu grăsimea de până la 1% sau brânza de vaci cu grăsimea de 5%.

„Scumpirea produselor lactate ar trebui să fie condiţionată de majorarea preţului de achiziţie a materiei prime achitat crescătorilor de animale, pentru că aceştia din urmă suportă cheltuieli duble faţă de anul trecut pentru a produce laptele”, a declarat Valentin Roşca, şef de direcţie la Ministerul Agriculturii.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică (BNS), în luna august s-au scumpit şi ouăle de găină, cu aproape 9,7%. În ultima lună de vară, preţurile au crescut cu aproape cinci la sută faţă de acum un an. Conform datelor BNS, preţul la produsele nealimentare au crescut cu aproape 7%. Cele mai mari scumpiri sunt la flori, este vorba de o creştere de aproape 14 la sută.

Luna trecută a crescut preţul şi la îmbrăcăminte, a fost o majorare de puţin peste 11% la costume, sacouri, rochii, jachete, veste pentru copii, iar în cazul pantofilor – cu aproape nouă la sută. De asemenea, s-a atestat o sporire a preţului la calculatoare, cu aproximativ 5%, iar la cărbunele de pământ cu puţin peste patru la sută. Şi preţurile la unele produse alimentare s-au majorat.

În pieţe acestea se vindeau cu aproape cinci la sută mai mult decât în august 2020. Preţul la castraveţi a crescut luna trecută cu aproximativ 44 la sută, ouăle de găină s-au scumpit cu aproape zece la sută, ciupercile proaspete şi citricele cu puţin peste 8% şi respectiv 7%, iar strugurii – cu aproape 6%.

Potrivit, Băncii Naţionale, preţul unor produse au scăzut. S-au ieftinit fructele şi legumele. De exemplu, preţul kilogramului de pepeni verzi şi galbeni s-a redus în jumătate faţă de cel din luna iulie, cartofii s-au ieftinit cu peste 14 la sută, iar fructele cu peste 13%. Totodată, reduceri de preţ de peste 4% au fost înregistrate la serviciile transportului aerian de pasageri, iar în cazul hotelurilor şi serviciilor de cazare tarifele s-au redus cu doar un procent.

Sursa: trm.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *