ComratPolitică

După ce au au pompat zeci de milioane de euro în Găgăuzia, au înțeles oare cei din Bruxelles și București cine-i Irina Vlah?

„Subiectul panglicii Sfântul Gheorghe nu este despre Irina Vlah. Acest subiect, mai întâi, este despre decizia unui grup politic de a aplica o interdicție legală, fără să consulte opinia societății. Acest subiect e despre ce fel de democrație construim – democrație după înțelegerea unui grup politic? Ori democrație, care servește societatea?”, a scris Vlah pe pagina sa de Facebook.

Bașcanul Găgăuziei consideră că proiectul de lege trebuia dezbătut pe larg, înainte de a fi adoptat.
„Puterea trebuie să fie atentă atunci când vine cu interdicții. Proiectele de interdicții trebuie să fie consultate larg cu toate grupurile sociale, așa încât legile să reflecte voința societății – și nu a unui grup de politicieni. Puterea trebuie să vină cu argumente și să convingă – și doar în condiții excepționale să impună”, a reflectat Irina Vlah.
Șefa executivului din Găgăuzia a mai menționat că subiectul panglicii Sfântul Gheorghe ar fi o greșeală a puterii politice de azi.

Amintim că, în Găgăuzia, a fost aprobată purtarea panglicii Sf. Gheoghe, prin decizia Adunării Populare, iar ulterior și a bașcanului Irina Vlah. Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a precizat că vor fi aplicate amenzi pentru persoanele care nu se vor conforma, întrucât legea adoptată la nivel național prevalează în fața celei adoptate de legislativul local.

Găgăuzia – 2.5% din populația RM, dar primește investiții de zeci de milioane

În ultimii 30 de ani, UTA Găgăuzia a beneficiat de diverse granturi de zeci de milioane de euro, speranțele europenilor erau mereu același – că odată ce vor veni investiții europene, găgăuzii se vor convinge că UE are ce oferi regiunii, iar F. Rusă – nu.

Războiul ruso-ucrainean, a separat apele în politica din R. Moldova. A devenit clar că planul europenilor a eșuat, milioanele de euro investite în UTA Găgăuzia au fost folosite de elitele locale pentru a-și menține controlul asupra regiunii, iar populația rămâne în continuare loială imperialismului rusesc.

Guvernul din București a investit resurse financiare și diplomatice importante în UTA Găgăuzia, dar efectele sunt greu de observat. Vlah & Co demonstrează de fiecare dată, că loialitatea lor este față Moscova nu față de Chișinău și de partenerii R. Moldova.

Curtea de Apel Comrat a suspendat hotărârea Adunării Populare a Găgăuziei prin care s-a permis utilizarea panglicii Sf. Gheorghe

Curtea de Apel Comrat a suspendat hotărârea Adunării Populare a Găgăuziei prin care s-a permis utilizarea panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul autonomiei. Decizia vine la scurt timp după ce Guvernul a anunțat că va ataca în instanță decizia aleșilor locali.

Hotărârea Curții de Apel Comrat poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție în termen de 15 zile.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

comentarii

  1. Ca toți găgăuzii, o ștoarfă moscălească. Nimic nou sub soare… Prin extensie, o “vrednică” cetățeană maldavineascî, cu un ochi la slănină și cu altul la făină. Sâlă imensă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *