Internațional

După cutremurile devastatoare, președintele Erdogan a decretat doliu național timp de 7 zile în Turcia

Luni, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a decretat doliu naţional timp de 7 zile în Turcia, după cutremurele de 7,7 şi 7,6 grade care au zguduit sudul ţării precum şi Siria şi al căror bilanţ indică mii de morți, fiind cele mai puternice cutremure care au lovit cele două ţări în aproape un secol, relatează AFP şi Dpa.

Potrivit acestui decret publicat de guvern, drapelele vor fi coborâte în bernă până la apusul soarelui, duminică, 12 februarie. Potrivit ministrului turc al Sănătăţii, Fahrettin Koca, în urma seismelor şi-au pierdut viaţa 1.651 de persoane în Turcia, cel puţin 11.159 au fost rănite.

Un număr de 3.471 de clădiri s-au prăbuşit, existând temeri că bilanţul ar putea creşte pe lângă sutele de morţi în Siria vecină. În Turcia, cele mai mari pagube au fost înregistrate în apropiere de epicentrul cutremurului, între Kahramanmaras şi Gaziantep, unde blocuri întregi de locuinţe se află în ruine sub zăpadă. Cutremurele, resimţite în toată de regiunea de sud-est a ţării, au fost resimţite şi în Liban şi Cipru, potrivit corespondenţilor AFP, precum şi în Kurdistanul irakian, nordul ţării, la Erbil şi Douk, nefiind semnalate victime.

Potrivit Institutului de geologie danez, cutremurele au fost resimţite până în Groenlanda. Turcia este situată pe una dintre cele mai active zone seismice din lume.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *