ActualitateROMÂNIA

După descentralizarea fondurilor europene, următorul pas va fi descentralizarea fondurilor naţionale

Ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a declarat vineri, la Craiova, că după descentralizarea fondurilor europene, următorul pas va fi descentralizarea fondurilor naţionale, indiferent de sursa de finanţare, potrivit Agerpres.

“Este pentru prima dată când în mod oficial fondurile europene sunt descentralizate către comunităţile regionale şi locale. Este un prim pas, din punctul meu de vedere, pentru că următorul pas va fi descentralizarea fondurilor naţionale, indiferent de sursa de finanţare. Şi aici rolul Agenţiei de Dezvoltare Regională este unul foarte important, unul de creştere a capacităţii administrative, pe de o parte pentru a implementa programele cu fonduri europene, pentru a primi noi surse de finanţare din programele care sunt la nivel naţional cum este programul de Sănătate sau cel Tranziţie Justă, dar şi pentru a deveni finanţator regional pentru judeţele din regiune”, a afirmat ministrul Câciu, în cadrul unui eveniment organizat de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia pentru a marca împlinirea a 25 de ani de activitate.

Diferențe între regiuni

Acesta a mai afirmat că România are o problemă cu disparităţile regionale pentru că “totdeauna s-a dictat de la centru ca finanţare şi ca dezvoltare, deşi problemele erau la nivel local”, iar cât va fi ministru, va susţine descentralizarea fondurilor europene, “pentru că politica de coeziune este despre regiuni, nu despre state”.

“Regiunea de Sud-Vest a României are mult de recuperat faţă de alte regiuni ale României, cel puţin faţă de regiunile din Ardeal. Şi istoria a fost mai potrivnică cu acest locuri, nu numai aici, ci şi în partea de Est a României, unde au fost mai multe situaţii complicate de-a lungul istoriei şi trebuie să recuperăm foarte mult. Dar ceea ce s-a făcut în ultimii ani în această regiune se vede: regiunea s-a dezvoltat, aportul la economia naţională a crescut şi investiţiile nu numai că se văd, ci aduc beneficii cetăţenilor din această regiune. Este foarte important ca în perioada următoare să creştem viteza şi consecvenţa pe ceea ce înseamnă noi investiţii şi noi resurse pe care să le atragem în dezvoltarea economiei regionale”, a mai spus ministrul Adrian Câciu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *