ActualitateExterne

După inundaţii, risc de secetă severă în Brazilia

Inundaţiile fără precedent care au afectat luna trecută sudul Braziliei ar putea fi urmate, în aceeaşi regiune şi în sanctuare pentru biodiversitate precum Pădurea Amazoniană şi Pantanal, de o secetă “severă”, a avertizat miercuri ministrul brazilian al Mediului, citat de AFP, potrivit Agerpres.

“După ploi abundente vom avea secetă, probabil în Amazonia şi Pantanal”, a declarat ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice din Brazilia, Marina Silva, în cadrul unei ceremonii oficiale, în prezenţa preşedintelui Luiz Inacio Lula da Silva.

Ministrul a reamintit că aceste episoade de secetă sunt adesea însoţite de “incendii forestiere teribile”.

Ea a amintit, de asemenea, despre o “secetă severă”, în curs de desfăşurare în regiunea semi-aridă Caatinga, în nord-estul Braziliei, care va fi resimţită şi în sudul ţării, regiune afectată de inundaţii soldate cu peste 170 de morţi.

Aceste evenimente climatice extreme sunt cauzate de “combinaţia unor fenomene meteorologice precum El Nino şi intensificarea schimbărilor climatice”, a declarat Marina Silva.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, marcată anual la 5 iunie, preşedintele Lula da Silva a semnat 14 decrete care vizează consolidarea protecţiei mediului în Brazilia.

Unul dintre acestea constă într-un acord între guvernul federal şi statele în care se află Pădurea Amazoniană şi Pantanalul, cea mai mare zonă umedă de pe planetă, în vederea unei politici comune pentru prevenirea şi controlul incendiilor forestiere.

Brazilia a înregistrat peste 17.000 de incendii forestiere în ianuarie, un record, potrivit imaginilor satelitare de la Institutul Brazilian de Cercetare Spaţială (INPE).

Marina Silva a preluat în ianuarie 2023 frâiele ministerului unde a mai activat anterior, în mare parte din primele două mandate ale lui Lula da Silva (2003-2010).

În primul an al celui de-al treilea mandat al preşedintelui de stânga (2023), defrişările din Amazonia s-au redus la jumătate, după ce au cunoscut o creştere bruscă sub conducerea predecesorului său de extremă dreapta, Jair Bolsonaro.

Însă, defrişările au crescut cu peste 43% în Cerrado, o savană bogată în biodiversitate situată în sudul Amazoniei. Totuşi, Marina Silva, a anunţat miercuri începutul unei “inflexiuni” în ceea ce priveşte defrişările din Cerrado, acestea înregistrând, potrivit spuselor sale, o reducere cu 12,9% din ianuarie până în mai, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *