Internațional

După Merkel, Carmeron, Obama și Tusk refuză să participe la parada din 9 mai de la Moscova

Acesta a menționat într-un interviu pentru The Guardian că în contextul în care se folosesc arme rusești împortiva civililor din estul Ucrainei, acesta nu poate fi prezent la ceremonie. "O prezență la parada militară, mână-în-mână cu agresorii de astăzi și o persoană care utilizează arme împotriva civililor din estul Ucrainei? Pentru mine, delicat vorbind, e prea ambiguu ", a declarat Tusk în interviu.

Anterior și liderul de la Casa Albă, Barack Obama a anunțat că refuză să participe la manifestarea militară, dar și François Hollande, precum și alți lideri din Europa de sud-est.

În martie, presa anunța că Angela Merkel nu va participa la paradă din Piaţă Roşie, pe 9 mai. Decizia a fost luată în primăvară, deşi invitaţia de la Kremlin pentru a participa la paradă tradiţională de 9 mai a fost trimisă în vara anului trecut. Pentru a nu închide căile de dialog cu Rusia, cancelarul Merkel i-a propus lui Vladimir Puţin să efectueze o vizită la Moscova a două zi, pe 10 mai. Cei doi lideri vor vizită şi depune coroane de flori la mormântul soldatului necunoscut, din apropierea zidului Kremlinului.

Pe de-o parte, afirmă sursele Die Zeit, participarea lui Merkel la ceremonii ar putea fi interpretată drept un afront adus guvernului ucrainean. Ceea ce cancelarul însuşi nu şi-a putut imagina ar fi fost defilarea de tancuri prin faţă să, în condiţiile în care aceleaşi modele operează în războiul hibrid din estul Ucrainei. Moscova neagă în continuare implicarea directă alături de miliţiile separatiste.

Comemorarea încheierii celui de-al Doilea Război Mondial atrage, de regulă, participarea multor lideri ai lumii. Primul cancelar german care a luat parte la paradă din Piaţă Roşie a fost Gerhard Schroeder, în 2005. Merkel a participat în 2010. Prezenţa unui cancelar german era un simbol al normalizării relaţiilor dintre cele două state, dar anul 2015 va reprezenta o schimbare, din nou.

Strădania unui compromis

Pentru a nu închide căile de dialog cu Rusia, cancelarul Merkel i-a propus lui Vladimir Putin să efectueze o vizită la Moscova a două zi, pe 10 mai. Cei doi lideri vor vizită şi depune coroane de flori la mormântul soldatului necunoscut, din apropierea zidului Kremlinului. Propunerea a fost făcută într-o discuţie telefonică, preşedintele ar fi acceptat-o.

Merkel nu este singurul oficial de rang înalt care stă departe de paradă de 9 mai. Preşedintele Poloniei a anunţat deja de ceva vreme că nu va participa şi a lansat şi o invitaţie, la rândul sau, pentru o comemorare alternativă în ţară sa. Preşedinţii Lituaniei, Letoniei şi Estoniei au anunţat şi ei că nu vor face deplasarea la Moscova. 

sursa: unimedia.info/hotnews.ro/evz.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *