ActualitateExterne

După Mexic şi Nicaragua rupe relaţiile diplomatice cu Ecuadorul

Nicaragua a anunţat sâmbătă ruperea relaţiilor diplomatice cu Ecuadorul, după intervenţia poliţiei în ambasada Mexicului din Quito pentru a aresta un fost vicepreşedinte ecuadorian, Jorge Glas, care se refugiase acolo, transmite AFP preluat de agerpres.

“În faţa acţiunii neobişnuite şi condamnabile (…), care stârneşte o respingere irevocabilă, luăm decizia suverană de a întrerupe orice relaţie diplomatică cu guvernul ecuadorian”, a declarat guvernul preşedintelui Daniel Ortega într-un comunicat.

Prin această decizie, Managua trimite un semnal statului Panama. Fostul preşedinte panamez Ricardo Martinelli (2009-2014) este refugiat din 7 februarie la ambasada statului Nicaragua, care i-a acordat azil pentru ca aceasta să scape de o pedeapsă cu închisoarea pentru spălare de bani.

Şi Mexicul a rupt relaţiile diplomatice cu Ecuadorul, după ce poliţia i-a percheziţionat vineri ambasada pentru a-l aresta pe Glas, căutat de sistemul de justiţie al ţării sale pentru corupţie şi căruia Mexic tocmai îi acordase azil. Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a denunţat o “încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi a suveranităţii Mexicului”, într-un mesaj pe reţeaua de socializare X.

Guvernul de la Managua şi-a exprimat solidaritatea cu Mexicul şi a reamintit că şi-a retras ambasadorul de la Quito în 2020, după afacerea Julian Assange.

Fondatorul WikiLeaks s-a refugiat în iunie 2012 la ambasada Ecuadorului din Londra, unde a rămas aproape şapte ani şi a obţinut cetăţenia ecuadoriană, înainte de a fi deposedat de ea.

“La 1 septembrie 2020, ne-am retras ambasada din Quito (…) oficializăm (sâmbăta aceasta) ruperea tuturor relaţiilor diplomatice”, a adăugat guvernul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *