ActualitateExterne

după moartea președintelui iranian, regele Salman al Arabiei Saudite anunță că e bolnav

Regele Salman al Arabiei Saudite, în vârstă de 88 de ani, suferă de o infecţie pulmonară şi urmează un tratament pe bază de antibiotice, a anunţat Curtea regală duminică, după ce monarhul a fost supus unor teste medicale din cauza “temperaturii ridicate şi durerilor de articulaţii”, relatează AFP, informează Agerpres. În paralel, autorităţile nipone au anunţat că prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, şi-a amânat vizita la Tokyo, ce urma să înceapă luni.

În urma examinării s-a constatat prezenţa unei “infecţii pulmonare” şi medicii au decis “un program de tratament constând în antibiotice până la dispariţia inflamaţiei”, a precizat Curtea, într-un comunicat publicat de agenţia de presă oficială saudită.

Ascensiunea

Regele Salman, custodele locurilor cele mai sfinte ale islamului, a devenit conducător al celui mai mare exportator de petrol din lume în 2015, după ce a fost prinţ încoronat şi vicepremier timp de doi ani şi jumătate. Ţara este însă condusă propriu-zis de fiul său de 38 de ani, Mohammed bin Salman, numit prinţ moştenitor în 2017.

Alte probleme medicale

Sănătatea regelui în vârstă este un subiect rareori discutat în regatul din Golf, scrie AFP. Curtea regală a dezvăluit totuşi în aprilie că regele Salman a fost internat în spitalul specializat Regele Faisal pentru “controale de rutină”, fiind externat mai târziu în aceeaşi zi.

Înainte de aceasta, ultima sa spitalizare data din mai 2022. După ce a efectuat o colonoscopie, regele a petrecut o săptămână la spital “pentru a se odihni”, a relatat atunci SPA.

În ultimii ani, regele Salman a apărut din ce în ce mai rar în public, alimentând zvonurile privind starea sa de sănătate. În iulie 2020, el a suferit o operaţie la vezica biliară şi în martie 2022 a fost spitalizat pentru a i se înlocui bateria stimulatorului cardiac.

Înainte de a accede la tron, regele Salman a fost guvernator al Riadului timp de decenii şi ministru al apărării. Domnia sa a fost marcată de importante reforme sociale şi economice, puse în practică de fiul său, care vrea să reducă dependenţa de petrol a Arabiei Saudite.

Prinţul Mohamed bin Salman a desfăşurat totodată o campanie de reprimare care i-a permis să-şi consolideze puterea, potrivit analiştilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *