CSI / RusiaRăzboiUcraina

După revolta lui Prigojin, un alt ultranaționalist rus a spus că Putin trebuie să-și „transfere” puterile de război dacă nu poate câștiga în Ucraina

Duminică, în timp ce moscoviții procesau știrile din noaptea precedentă despre revolta mercenarilor Wagner renumiți pentru brutalitatea extremă, un grup de ultranaționaliști ruși s-a adunat și a împărtășit ceea ce echivalează cu o critică extraordinară în Rusia la adresa președintelui rus.

Părerea lor a fost clară: invazia Rusiei asupra Ucrainei eșuează, iar dacă președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu poate remedia asta și obține o victorie, atunci el trebuie să predea puterea.

„Întregul sistem actual este construit pe iresponsabilitatea elitelor”, a scris fostul agent FSB care a luat parte la cucerirea Crimeii, Igor Ghirkin, la întâlnirea Clubului Parioților Furioși planificată cu săptămâni înainte de rebeliunea armată a Grupului Wagner. „Dacă președintele nu este pregătit să-și asume responsabilitatea pentru război, trebuie să-și transfere legal puterile”.

Întâlnirea de aproape trei ore a bloggerilor militari de la Moscova a fost difuzată pe Telegram. Acolo naționaliștii ruși se pot aduna în siguranță, deocamdată, și împărtășesc criticile înțepătoare la adresa generalilor, oligarhilor și, din ce în ce mai mult, la adresa lui Putin însuși, într-o aparentă încălcare a represiunii draconice a criticilor de război, care implică pedepse cu închisoarea adesea măsurate în ani.

Este o întrebare deschisă acum dacă regimul lui Putin poate închide aceste porți de critică.

Desigur, Prigojin, vechiul aliat al lui Putin și șeful Grupului Wagner, a fost și rămâne unul dintre cei mai cunoscuți și deschisi naționaliști ruși. Chiar și în urma revoltei sale eșuate împotriva liderilor militari, Prigojin și-a folosit luni, 26 iunie, rețelele de socializare pentru a promova o versiune a „marșului său armat pentru dreptate” în contradicție cu versiunea lui Putin.

„Kremlinul riscă probabil ca rebeliunea armată a lui Prigojin să extindă fereastra criticilor anti-Kremlin acceptabile, mai ales dacă Kremlinul nu intenționează să riposteze în continuare împotriva lui Prigojin”, a scris Institutul pentru Studiul Războiului în raportul de duminică. „Răspunsul atent al Kremlinului la rebeliunea armată va determina probabil alți naționaliști ruși să testeze reacțiile oficiale ale Rusiei la o retorică critică mai explicită”.

Putin a ajuns la putere în urmă cu peste două decenii, creându-și o imagine de lider dispus să folosească forța brută de dragul stabilității. Dar amenințările la adresa acestei stabilități la un an și jumătate de la invazia sa din Ucraina se înmulțesc.

Ghirkin nu este prieten cu Prigojin. Fostul agent FSB care poartă numele de războie Strelkov („trăgător” în rusă) a avertizat că Grupul Wagner al lui Prigojin ar putea fi o amenințare pentru Putin. Și, la fel ca Prigojin, el nu s-a ferit să-l critice uneori pe Putin pentru modul în care a condus războiul Rusiei.

Sursa: Ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *