Actualitate

DW: Cel mai „geopolitic” scrutin din Autonomia Găgăuză

Ministrul adjunct de Externe al Republicii Moldova, Valeriu Chiveri, care l-a convocat săptămâna trecută, pentru explicații, pe ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Farit Muhametșin, și-a anunțat demisia și aderarea la noul proiect politic al fostului premier pro-european, Iurie Leancă.

Deputatul din partea Partidului „Edinaia Rossia„ Vladimir Afonskii, şi reprezentanţii Partidului „Spravedlivaia Rossia” – Alexandru Cetverikov şi Oleg Paholkov – au venit în Republica Moldova la invitația Partidului Socialiștilor. Marți, 10 martie, aceștia participă la o conferinţă internaţională la Comrat (centrul administrativ al Autonomiei Găgăuze).

Candidat pro-rus susținut de un partid pro-federalizare

Un sondaj de opinie apărut luni, o creditează pe Irina Vlah (susținută de Moscova și de socialiștii de la Chișinău) cu șanse de a câștiga alegerile pentru funcția de bașcan al UTA „Gagauz-Yeri” chiar din primul tur – cu 57% din voturi. Cifra pare verosimilă dacă ținem cont de scorul electoral obținut de socialiști, în Autonomia Găgăuză, la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 – 57%. Alte 13% au revenit blocului electoral „Alegerea Moldovei – Uniunea Vamală”. Aceasta înseamnă că aproape 70% din spiritele din Autonomia Găgăuză sunt orientate spre Rusia.

În opinia analistului Oazu Nantoi, „Găgăuzii reprezintă o comunitate de oameni cu mentalitatea mutilată de propaganda rusească”: „Aceste implicări ale Moscovei în favoarea candidatului susţinut de Partidul Socialiștilor, Irina Vlah, îi pun în condiţii inegale pe ceilalţi candidaţi la funcţia de başcan al Găgăuziei. Activităţile Kremlinului sunt doar presiuni asupra electoratului găgăuz ca să voteze pentru cine este mai pro-rus. Nu se vorbeşte în această campanie despre crearea locurilor de muncă, bunăstare sau dezvoltarea economică a regiunii”, a sesizat Nantoi.  

În opinia sa, populaţia găgăuză este uşor de influenţat: „Ei trăiesc în altă lume şi percep lumea prin intermediul posturilor de televiziune ruseşti. Din 30 de posturi de televiziune difuzate la Comrat, 28 sunt canale ruseşti”, a menționat analistul.

Oazu Nantoi: „Rusia e o ţară agresoare nu doar în raport cu Ucraina”

„La prima vedere s-ar părea că nu se întâmplă nimic grav că vin trei deputaţi dintr-o ţară cu care avem semnat un acord de prietenie. Dar vizita lor are o conotaţie profundă. Ei vin să susţină un anumit candidat. Să nu uităm că Rusia este o ţară agresoare nu doar în raport cu Ucraina, dar şi în raport cu Republica Moldova. Rusia este ţara care şi-a permis să sfideze acordurile din spaţiul european şi este prima şi unica ţară din Europa care şi-a permis să anexeze un teritoriu străin după al Doilea Război Mondial, sfidând toate înţelegerile interstatale şi normele de drept internaţional”, a reamintit Oazu Nantoi.

Pe de altă parte, el le reproșează autorităților de la Chișinău faptul că au admis, mai bine de 20 de ani, ca Găgăuzia să se simtă ignorată de Chișinău: „Autonomia Găgăuză se află într-un mediu evident neintegrat în spațiul informațional, politic și cultural al Republicii Moldova. Sunt deficiențe grave în ceea ce privește integrarea tinerilor, sistemul educațional în genere nu asigură integrarea perfectă a reprezentanților minorităților etnice care trec prin sistemul educațional al Republicii Moldova. De nesoluționarea acestei probleme profită acum Federația Rusă care încearcă să provoace diferite animozități în relațiile dintre Comrat și Chișinău”, susține analistul Nantoi.

Găgăuzia – noua țintă a lui Putin?

Expertul IDIS „Viitorul”, Corneliu Ciurea, de asemenea consideră că urmează o perioadă în care autoritățile de la Chișinău trebuie să urmărească „cu ochii în patru” situația din sudul țării: „Putin nu în zadar se interesează de o palmă de pământ foarte săracă și fără resurse. Separatismul găgăuz este un element al unui scenariu de separare, de aceea noi trebuie să tratăm cu foarte multă atenţie şi diplomaţie relaţia cu Comratul”.

Alegerile pentru funcția de guvernator al Unității Teritorial Autonome „Gagauz-Yeri” vor avea loc pe 22 martie 2015. Toți cei 9 candidați înscriși în cursă și-au construit platformele electorale exploatând relația cu Rusia și negând orice legătură cu partidele din Republica Moldova.

Sursa: dw.de

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *