ActualitateExterne

E o crimă politică inacceptabilă

Uciderea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, este “o crimă politică absolut inacceptabilă”, a declarat miercuri ministrul adjunct de externe rus pentru agenţia de presă de stat RIA, relatează Reuters.

“Aceasta este o crimă politică absolut inacceptabilă şi va duce la o nouă escaladare a tensiunilor”, a declarat ministrul adjunct de externe Mihail Bogdanov.

Bogdanov a precizat că uciderea va avea, de asemenea, un impact negativ asupra negocierilor de încetare a focului în Gaza.

Rusia, care are relaţii cu ţările arabe, Iranul şi Hamas, precum şi cu Israelul, a condamnat frecvent violenţele din regiune şi a acuzat Statele Unite că ignoră necesitatea unui stat palestinian independent.

Hamas a promis represalii dure

Asasinarea lui Haniyeh „nu va rămâne nepedepsită”, afirmă un oficial Hamas. Asasinarea lui Ismail Haniyeh este un „act de lașitate care nu va rămâne nepedepsit”, a declarat Moussa Abu Marzouk, un înalt oficial Hamas, citat de postul de televiziune Al-Aqsa, condus de Hamas, informează aljazeera.com.

Purtătorul de cuvânt senior al Hamas, Sami Abu Zuhri, a descris asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh drept o „escaladare gravă care nu își va atinge obiectivele”, relatează agenția de presă Reuters.

Zuhri ar fi declarat, de asemenea, că Hamas va purta „un război deschis pentru a elibera Ierusalimul” și că grupul este „gata să plătească diverse prețuri” pentru a face acest lucru, potrivit rapoartelor mass-media locale.

O declarație a Hamas a afirmat că Haniyeh a fost ucis într-un „raid sionist perfid” asupra reședinței sale din capitala iraniană Teheran. Guvernul israelian nu a emis încă o declarație oficială cu privire la atac.

Cum au primit palestinienii vestea și ce temeri au acum

Palestinienii din Gaza se tem că uciderea lui Haniyeh va deraia negocierile de încetare a focului. Aceasta reprezintă o schimbare bruscă a evenimentelor.

Vestea este destul de semnificativă pentru locuitorii din Gaza, care îl văd pe Haniyeh nu doar ca șef politic al Hamas, ci și ca lider al negocierilor care, speră ei, vor avea ca rezultat o încetare a focului care va pune capăt acestui război neîncetat din Fâșia Gaza.

Palestinienii din Gaza și Cisiordania îl consideră, de asemenea, pe Ismail Haniyeh drept un lider moderat, mult mai pragmatic în comparație cu alți lideri care conduc partea militară a mișcării.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *