Actualitate

Economia a înregistrat o creștere de 0,8 la sută

Biroul Naţional de Statistică (BNS) a anunţat astăzi rezultatele pentru primele trei luni ale anului care indică o creștere pînă la 27 miliarde de lei a produsului intern brut. Economia își revine încet după recesiunea din ultimele două trimestre a anului trecut, iar experții sînt de părere că în lunile următoare avansul ar putea fi relativ mai mare.

Potrivit BNS, cea mai mare contribuţie la creșterea economică a avut-o comerțul cu ridicata și amănuntul, industria extractivă și industria prelucrătoare, informațiile și comunicațiile, precum și agricultura. Valoarea adăugată brută pe economie a crescut cu 0,6 la sută. Volumul impozitelor pe produse s-a majorat cu 1,1% în raport cu perioada similară a anului anterior.

Din punct de vedere al utilizării PIB creşterea s-a datorat, majorării cu 2 la sută a consumului final al gospodăriilor populaţiei. Volumul formării brute de capital fix s-a situat sub nivelul perioadei respective a anului precedent cu 3,6 la sută. O contribuţie negativă la creşterea produsului intern brut a avut-o şi exportul net (-4,3%), consecinţă a diminuării cu 5,6 la sută a volumului exporturilor de bunuri şi servicii în condițiile în care importurile de bunuri şi servicii au crescut cu 1,8 la sută, mai notează BNS.

”În linii generale, prognoza Expert-Grup de +2,5 la sută creștere pentru anul 2016 pare realizabilă. Însă, putem vorbi și despre o revenire calitativă din criză? Să nu ne îmbătăm cu apă rece! În primul rînd, ajustată sezonier, practic avem stagnare (+0,3%). În al doilea rînd, PIB-ul convertit în USD rămîne inferior nivelului din anul precedent. În al treilea rînd, creșterea are loc pe fundalul scăderii exporturilor (-5,6%) și investițiilor (-3,6%) – două motoare cruciale fără de care economia noastră nu se poate dezvolta în mod durabil”, este de părere Adrian Lupușor, directorul Executiv al Centrului Analitic Independent ”Expert-Grup”.

Potrivit expertului, Republica Moldova ”are nevoie de o creștere economică de minim 6-7% pentru a converge în timp util la țările din regiune și a fixa dezechilibrele structurale. Prin urmare, rămînem în stagnare sistemică, în pofida unei creșteri statistici marginale”.

Ministerul Economiei prognozează o creștere economică de 1 la sută în 2016 și un avans de 4 la sută în anii următori. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare anticipează o stagnare a economiei moldovenești în acest an, iar Banca Mondială se așteaptă la o creștere de 0,5 la sută. 

MOLDPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *