CSI / Rusia

Economia rusă pusă pe butuci: Salarii mai mici, șomaj în creştere, investiții în scădere

„În general, datele sunt o surpriza neplacuta in ceea ce priveste componentele importante ale cererii naționale”, – declara Dmitri Polevoy, analist ING.

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a scăzut în luna ianuarie cu 4,4 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut, dublu fata de prognoza analiștilor. Traditionalul salt al vânzărilor din luna decembrie este de domeniul trecutului din cauza devalorizarii rublei. Acum, influența principala asupra acestui indicator il reprezinta scaderea veniturilor populatiei.

Salariile reale au scăzut față de luna precedentă cu 28,7 la sută, iar față de ianuarie 2014 – cu 8,0 la sută.

Șomajul a crescut. În ianuarie 2015, numărul de șomeri în Rusia a fost estimat la 4,2 milioane de persoane, sau 5,5 la sută din populația economic activă, față de 4,0 milioane în decembrie (5,3 la sută).

„Creșterea lentă a șomajului da un pic de speranță, dar știm că șomajul este un indicator inertial în ciclul afacerilor și cifrele oficiale pot subestima situația reală din cauza șomajului ascuns”, – spune Polevoy.

Investițiile în active fixe în ianuarie au continuat să scadă, comprimandu-se cu 6,3 la sută in termeni anuali.

Scaderea investițiilor nu este o surpriză, fiind o consecință directă a scăderii profiturilor companiilor, reducerea ponderii împrumuturilor externe, a condițiile financiare restrictive și a incertitudinii ridicate a politicii economice, spun analistii.

„Datele prezentate sunt noi dovezi care probeaza ca consumatorii ruși duc greul problemelor economice,” – a declarat Neil Shearing de la Capital Economics.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *