Actualitate

(Economiile mizere ale anului 2015) Cele mai “bolnave” societăţi pentru consumatori

Inflaţia este o boală care poate ruină o societate, spunea Milton Friedman, laureat al premiului Nobel pentru economie în 1976. Dacă la asta se adaugă şomajul, situaţia unei economii poate fi descrisă printr-un termen mai puţin tehnic, însă care surprinde efectul asupra oamenilor: mizerie.

Această stare se va resimţi, anul acesta, cel mai acut în ţări precum Venezuela, Argentina, Africa de Sud, Ucraina şi Grecia. Acestea sunt cele cinci economii în care standardele vieţii şi ale muncii afectează puternic standardele vieţii pentru consumatori, potrivit unui Index al mizeriei pentru 2015, citat de Bloomberg.

Ecuaţia mizeriei: RATĂ ŞOMAJULUI + INFLAŢIE = MIZERIE

Ucraina este una dintre cele mai mai avariate economii ale lumii, rată ridicată a şomajului şi inflaţia vor persistă pe fondul tensiunilor cu separatiştii proruşi. Cosumatorii ucraineni sunt pe locul 4 în rândul celor mai mizere economii, dintre ceel 51 analizate (inclusiv zona euro). Situaţia Ucrainei este în plină deteriorare, având în vedere că preţurile continuă să crească, în timp ce veniturile nu vor putea susţine această creştere. Cu un produs intern brut pe cap de locuitor de 8.494 de dolari, Ucraina se va confruntă în acest an cu o rată a şomajului de 9,5%, în creştere faţă de nivelul de 8,9% din al treilea trimestru al anului 2014. Inflaţia ar putea creşte cu 17,5% în 2015, comparativ cu avansul de 24,9% în decembrie 2014 faţă de aceeaşi luna din anul precedent. Cu toate acestea, Ucraina a depăşit anul acesta Africa de Sud şi Argentina, după ce anul trecut a fost pe locul secund.

sursa: wall-street.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *