Actualitate

Edilul capitalei sare în apărarea bradului “strâmb” din centrul capitalei: “Este un pic deformat”

„Am auzit că "nu e bun" bradul…sau "Bradul vrea în Europa"!

1. Într-adevăr bradul este un pic deformat, întrucât atunci când a crescut (pe vremea URSS), a stat prea aproape de clădirea din preajma, şi fiind adus în PMAN în anul 2014 – s-a eliberat. Respectiv, de bucurie, s-a înclinat puţin spre Vest, şi fiind instalat încă pe 29 noiembrie, rezultă că avem brad – oracol, pentru că a prezis şi rezultatul alegerilor parlamentare – peste 50 de mandate în Parlament pentru partidele pro – europene…), ce să-i faci, vrea şi el, bradul, în Europa!

2. Cine este de acord să dăm 2 milioane de lei pe brad, că să facem că la Tiraspol? (pe noi ne costă de obicei 10.000 lei / an / brad, anul acesta, întâmplător, a fost gratuit)

3. Tot ce e natural nu întotdeauna are formă perfectă, iar formă, mai ales formă fără fond, fără conţinut nu are farmec. Bradul nostru în schimb, cum a spus cineva, este perfect natural, este adevărat, autentic, este din suflet, este pentru sărbătoare, pentru atmosfera şi acesta este farmecul sau, fără să fim neapărat şi în competiţie cu cineva!

Câteva precizări:
1. Din 2007 şi până în prezent, brazii amplasaţi PMAN nu au fost defrişaţi niciodată special în acest scop. Erau propuşi pentru a fi amplasaţi în piaţă pentru că oricum urmau a fi defrişaţi de proprietari întrucât :
– erau prea mari şi afectau clădirea din preajma,
– făceau prea multă umbră în grădina
– rădăcinile creau probleme infrastructurii subterane
– aşa consideră propietarul etc
Deci oricum ar fost tăiaţi şi ar fi mers direct la lemne…

2. Atât timp cât avem oferte conform punctului 1, credem că putem merge pe varianta bradului natural şi să îmbinăm mai multe lucruri: facem frumos în oraş, facem şi un bine gospodarului care oricum taie bradul şi fiind natural este şi mai aproape de tradiţii…

3. Avem brazi care "stau la rând" să ajungă în PMAN şi urmărim în fiecare an cât au mai crescut, proprietarii se roagă de noi să-i luăm şi cu greu îi convingem să mai aştepte 1-2 ani… În prezent avem brazi pentru cel puţin 5 ani înainte.

4. Este bine să fie an de an din ce în ce mai frumos, dar o compeţie în acest sens nu duce nicăieri. Până la urmă trebuie să fie un raport corect între scop, efort şi costuri.

5. Suma de 4 milioane lei, cam cât au dat Tiraspolul, Tighina şi Râbnița pe cei 3 brazi, este egală cu finanţarea anuală pe care o dăm pentru o localitate din suburbiile Chişinăului la dezvoltarea infrastructurii: apeduct, canalizare, gazificare, reparaţii la şcoală, grădiniţă, dotări etc. Ce este mai important?

Şi la urmă urmei, cum a spus cineva în comentarii: "Asta e , bradu-i brad dar sărbătorile se măsoară în bunătate şi omenie, nu în lungimea şi mărimea bradului!"

Poftim în PMAN de veniţi, vedeţi şi sărbătoriţi! Crăciun Fericit!”, a scris Chirtoacă pe pagină să de Facebook.

sursa: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *