Actualitate

Educarea și formarea cadrelor diplomatice din Moldova după modelul Bulgariei

Potrivit ministrului Tudor Ulianovschi, experiența partenerilor de dezvoltare în instruirea profesională a cadrelor diplomatice este foarte importantă pentru Republica Moldova, în special acum, când țara noastră se implică tot mai activ în diferite procese regionale și internaționale prin intermediul organizațiilor și platformelor mondiale. "Doar având diplomați cu o bună pregătire profesională, bazată pe cele mai moderne practici internaționale, poți promova cu succes interesele naționale atât în relațiile bilaterale cu partenerii, cât și în cadrul diferitor organizații și forumuri internaționale. Pornind de la acest deziderat, ne propunem cu susținerea colegilor din alte state, care au o asemenea experiență, precum și a diferitor platforme educaționale cu un background în domeniu, să creăm acest potențial diplomatic și în Republica Moldova", a accentuat ministrul Ulianovschi.

Tanya Mihaylova a salutat poziția MAEIE, menționând că formarea unui corp diplomatic profesionist, capabil să promoveze interesele naționale la diferite nivele, constituie baza succesului politicii externe a unui stat. "Orice stat are nevoie de cadre de o înaltă pregătire, atât pentru serviciul diplomatic, cât şi pentru autorităţile administraţiei publice în general, deoarece numai în acest caz putem vorbi despre implementarea politicilor și strategiilor de dezvoltare, realizate de autorități la diferite nivele", a spus directorul Institutului Diplomatic din Bulgaria.

În context, Tanya Mihaylova a menționat că instituția pe care o reprezintă este deschisă spre o colaborare cu MAEIE, fiind dispusă să pună la dispoziția părții moldovenești toată experiența și expertiza acumulată în instruirea corpului diplomatic.

Directorul Institutului Diplomatic din Bulgaria a susținut o prelegere pentru tinerii diplomați din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, în cadrul căreia a vorbit despre programele de instruire și obiectivele instituției pe care o reprezintă, cursurile de pregătire profesională, etc.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *