Editorial

Educația cu bâta își spune cuvântul

Mi-a fost clar ca bună ziua ce înțeleg politicienii noștri despre sugestii și așteptări. Se vede cu ochiul liber că toți au fost educați de Kremlin. Păi ce așteptau ei să facă europenii? Să le tragă o pereche de palme, să îi amenințe cu pistolul, să urle ca Rogozin de parcă ar fi la ei în curte? Păi de aia vrem în Europa? Nu cumva tocmai altă mentalitate ne dorim? Ba da, vrem bun simț, vrem educație, vrem respect. Și cei de acolo, când vin aici, se comportă așa cum ne-am dori.

Dar uite că democrații noștri cred că observatorii europeni au venit doar așa, să își expună părerea jurnaliștilor TV. Și am auzit și noi ce au avut de spus: că nu e de preferat o coaliție cu comuniștii și că se speră la o coaliție pro-europeană care să nu afecteze parcursul democratic al Moldovei. Nimeni nu a dat cu pumnul în masă. Europa nu e Alexandru Lăpușneanul să ne vrea, chiar dacă noi nu o vrem. Ea își spune discret și civilizat opiniile, iar dacă acestea vor fi ignorate, își va închide discret portofelul și se va reorienta. Sunt destule țări în sud-estul Europei care așteaptă atenție de la Bruxelles.

Lupu și Filat păreau fericiți și mândri că europenii nu au încercat să se impună. O spuneau cu zâmbetul pe buze. Culmea, tocmai Ghimpu – pe care toată lumea îl crede cu vederi înguste – a ieșit debusolat de la întâlnire, dispus să cedeze atât cât e nevoie. Parcă el singur a înțeles că europenii vor mariaj, nu violul cu care ne-a obișnuit Moscova (cum spunea A. Vakulovski într-un text). Niciodată nu vor urla în Chișinău cum ne-a obișnuit Rogozin. Însă nici nu vor tolera iresponsabilitatea din Parlamentul Moldovei.

Dar ce să ne mai mirăm, când Moldovei i s-au alocat sume imense din UE pentru a reforma justiția, ai noștri au înţeles că reforma e renovare, simplă „stroică”, și s-au apucat să schimbe mobila, să cumpere calculatoare noi și performante prin judecătorii. Acum aflăm că europenii nu mai vor să dea bani pentru justiție, ba chiar vor să îi retragă, fiindcă nu a apărut nici o schimbare. Au venit, ne-au spus tot frumos și educat, că nivelul corupției a rămas neschimbat, iar apoi ne-au bătut discret obrazul, ca la școală, dându-ne ca exemplu premiantul clasei: în Georgia s-a putut, în Moldova de ce nu?

Nu ne-au amenințat că ne taie gazul, nici că ne vor băga embargo pe alimente, ci au spus simplu și clar: dacă nu va dispărea corupția, se vor tăia finanțările. Ca și când ei, nu amărâții de noi, ar avea de suferit și ar trăi în sărăcie din cauza corupției. Acum nu avem decât să așteptăm și să vedem dacă rămânem cu bâta sau cu bunul simț.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *