Ultima oră

Efectele crizei de insulină: responsabilii vor fi demişi

Cei doi angajaţi vor fi demişi pentru că nu au îndeplinit sarcinile puse de Guvern şi anume ieftinirea medicamentelor şi sporirea calităţii lor. Despre aceasta a anunţat premierul Vlad Filat în urma şedinţei desfăşurate ieri la Ministerul Sănătăţii cu factorii de decizie din domeniu. „Cine nu face faţă trebuie să plece”, a spus premierul cu referire la activitatea celor doi angajaţi. „Am solicitat în cel mai scurt timp să se vină cu o viziune de reformare a Agenţiei medicamentului, inclusiv prin schimbarea conducerii acestei instituţii şi a şefului Serviciului medicamentului din cadrul Ministerului Sănătăţii”, a precizat Filat.

Directoarea agenţiei riscă să-şi piardă locul de muncă şi din cauza crizei de insulină şi consumabile pentru hemodializă, cu care s-a confruntat R. Moldova cu peste trei săptămâni în urmă. Ministrul Sănătăţii declarase atunci că responsabilă de această situaţie este conducerea Agenţiei medicamentului, care urmează să fie trasă la răspundere.
Maria Cojocaru-Toma se face vinovată şi pentru că nu a asigurat un proces eficient şi corect de organizare a licitaţiilor, fapt ce constituie încă un motiv de a angaja noi persoane la agenţie, a declarat ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi. Amintim că ultimele loturi de consumabile pentru hemodializă au fost procurate pe baza unui contract în urma unei licitaţii anulate de Agenţia medicamentului, care nu a fost înregistrat la Agenţia naţională pentru achiziţii publice. Situaţia însă era destul de gravă, astfel că ministerul a decis atunci procurarea lor în condiţiile respective pentru a nu pune în pericol viaţa bolnavilor cu insuficienţă renală.

Ministrul Sănătăţii a declarat că este conştient de faptul că situaţia de la agenţie nu se va schimba radical după demiterea Mariei Cojocaru-Toma, dar a dat asigurări că cel puţin următorul director nu va permite o criză a medicamentelor de primă necesitate. „Demisia directorului AM nu va rezolva toate problemele existente în agenţie, dar o parte din lucruri vor merge mai bine, dacă agenţia va fi condusă de o persoană mai responsabilă”. Ministrul a evitat să dea nume, dar a spus că există mai multe persoane competente pentru acest post, iar în următoarele zile va propune Guvernului o candidatură în acest sens.
Directoarea Agenţiei medicamentului nu a răspuns la telefoanele noastre insistente pentru a confirma sau infirma acuzaţiile aduse de premier, dar şi de ministrul Andrei Usatâi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *