Actualitate

Efectele prețului la petrol. Pentru prima dată Arabia Saudită ia un credit extern

Una din cele mai prospere state din peninsula Arabă se confruntă cu probleme financiare din cauza prețurilor mici la petrol: exportul resurselor energetice acoperă 78% din veniturile țării. Până acum, Arabia Saudită s-a descurcat cu rezervele financiare proprii. 

Băncile internaționale au început deja lupta pentru dreptul de a încheia un acord de împrumut. Suma pe care regatul arab va putea lua ca împrumut depinde de trei factori: prețul la petrol, volatilitatea financiară și rezervele statului. Potrivit experților, prima tranșă de împrumut ar putea constitui 5 miliarde de dolari. 

Experții Fundației Carnegie amintesc faptul că începând cu anul 1980, fiecare al cincilea baril de petrol de pe piața globală era de origine saudită. Poziția de lider a statului arab era asigurată de mari rezerve de petrol, ceea descuraja concurenții să investească în exploatarea noilor zăcăminte de petrol, pentru că Arabia Saudită oricând putea să majoreze cantitățile extrase ca să scadă prețurile pe piața globală, explică experții. Și chiar dacă Arabia Saudită trece printr-o perioadă dificilă, nu sunt jucători care ar putea să-i preia poziția de lider. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *