(EFICIENȚĂ ENERGETICĂ) Economii de până la 830 milioane de lei pe an către 2020
„Reducerea intensităţii şi îmbunătăţirea eficienţei energetice sunt două obiective de bază ale Strategiei energetice până în 2030, aprobată la mijlocul lunii ianuarie de către guvern”, a declarat Vadim Ceban, şef al Direcţiei generale securitate şi eficienţă energetică a Ministerului Economiei.
Mai mult, potrivit lui Vadim Ceban, Moldova depinde aproape sută la sută de importul de energie, iar consumul este excesiv de înalt şi, drept urmare, trebuie să-şi concentreze toate eforturile în vederea îmbunătăţirii eficienţei energetice şi creşterii utilizării surselor de energie regenerabile. Consumul de agent termic poate fi redus cu 40-50 la sută prin sporirea eficienţei energetice a clădirilor, întrucât, în prezent, până la 50 de bani dintr-un leu cheltuit de o familie se duc pe încălzire.
Totodată, obiectivele PNAEE sunt ambiţioase, deoarece prevăd reducerea consumului de energie pe unitate de producţie cu 20 la sută, creşterea ponderii energiei regenerabile de la șase la sută în anul 2010 până la 20 la sută în anul 2020 şi a biocombustibilului până la cel puţin zece la sută.
PNAEE nu impune cheltuieli adiţionale din partea statului, majoritatea acţiunilor având acoperire financiară din bugetul de stat, dar şi din asistenţa tehnică acordată de partenerii de dezvoltare. Costurile necesare pentru implementarea Planului au fost estimate la 263 milioane de euro, bani ce vor veni de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Guvernul Suediei, Uniunea Europeană, dar şi alocările din bugetul naţional pentru Fondul pentru Eficienţă Energetică.
La elaborarea prezentului PNAEE au fost luate în considerare experiența țărilor UE, evoluția consumurilor de resurse energetice și energie în sectoarele economiei naționale, sursele de acoperire şi instrumentele financiare disponibile în țară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!