Externe

EGIPT: Mubarak, CONDAMNAT LA ÎNCHISOARE PE VIAȚĂ

Ministrul de Externe a primit şi el o condamnare la închisoare pe viaţă. În sala de judecată a început o altercaţie între simpatizanţi ai fostului preşedinte şi opozanţii acestuia.

Fostul lider autoritar al Egiptului, Hosni Mubarak, a fost găsit vinovat de conspiraţie la crimă în problema demonstranţilor ucişi anul trecut, în evenimentele care au determinat răsturnarea sa de la putere. Mubarak a primit o sentinţă de condamnare la închisoare pe viaţă.

El este acuzat de faptul că a ordonat uciderea a peste 850 de oameni în timpul revoltei de acum 15 luni, care a dus la înlăturarea sa de la putere.

În vârstă de 84 de ani, Mubarak are grave probleme de sănătate, motiv pentru care se află în arest preventiv într-un spital din capitala egipteană.

De asemenea, Mubarak, împreună cu fiii săi Alaa şi Gamal, sunt acuzaţi că şi-au folosit puterea pentru a se îmbogăţi.

Hosni Mubarak este primul lider arab judecat în persoană pentru încercarea violentă de a înăbuşi mişcările sociale începute în 2011 în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, descrise în presa internaţională ca Primăvara Arabă.

Fostul lider tunisian Zina al-Abidine Ben Ali a fost găsit vinovat, în absenţă, de posesie de arme şi droguri, în timp ce ex-liderul yemenit Ali Abdullah Saleh a primit imunitate după ce s-a retras de la putere.

Spre deosebire, dictatorul libian Muammar Gaddafi a fost omorât de rebelii ajutaţi de forţele internaţionale.

În procesul lui Hosni Mubarak au fost audiaţi peste 2.000 de martori, iar judecătorul a fost nevoit să analizeze peste 40.000 de pagini de documente pentru a putea decide asupra verdictului final.

Hosni Mubarak, care a fost la putere timp de trei decenii în Egipt, a demisionat la 11 februarie 2011, după 18 de zile de proteste violente în Cairo şi în alte oraşe din ţară.

tvrinfo.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *