Internațional

EGIPT: Un milion va mărșălui marți împotriva lui Mubarak

22:40 Mubarak ordonă închiderea căilor ferate  Președintele Egiptului Hosni Mubarak a ordonat închiderea sistemului național de căi ferate pe o perioadă indefinită de timp, o mișscare ce va preveni portestele masive planificate pentru marți, anunță corespondentul CNN Ben Wedeman.
21:00 Corespondentul BBC în Cairo, Jon Leyne spune: ”Anunțul făcut de armata egipteană că nu va folosi forța împotriva propriului popor, și că apreciază cerințele protestatarilor ca fiind legitime, ar putea fi ”o lovitură serioasă” pentru Președintele Mubarak. Pentru a recăpăta controlul străzile, el va trebui să folosească – sau cel puțin să amenințe – cu forța armatei. Totul după ce opoziția a cerut ca mâine să fie organizată o demonstrație unde să participe 1 milion de oameni în centrul capitalei. 

Update 19: 45
 Corespondentul revistei ”The Economist” de la Cairo crede că zilele lui Mubarak la putere sunt pe terminate și relatează cum a fost martorul unei scene bizare: A simțit fumul și mirosul ciudat de plastic ars din jurul casei din Cairo unde locuia și ca să vadă sursa focului, a dat în vecinătate de o vilă unde mai multe persoane ce păreau a fi membri a agențiilor secrete ale lui Mubarak, au săpat o groapă unde aruncat și dat foc la casete, cd-uri și alte materiale iar cementul proaspăt pentru a acoperi și distruge toate informațiile era gata.
Este clar că cineva a dat ordinul să fie distruse informațiile. Indiferent de conținutul acelor documente nu se va ști niciodată despre ce e vorba. 
Autor conclzionează: ”Este posibil să nu am dreptate, și încă nu e chiar totul terminat. Poate va mai fi nevoie de o bătălie, în curând, înainte ca Mubarak să plece definitiv” conform guardian.co.uk.

Co-fondatorul Twitter, Biz Stone a cerut ca Guvernul Egiptean să ”restabilească posibilitatea de comunica prin twitter, să permită libertatea informației” Internetul este în continuare închis în majoritatea țării.


FOTO: telegraph.co.uk, 31 ianuarie 2011

– Zeci de mii de protestatari cer demisia preşedintelui scandând lozinci anti-prezidenţiale în piaţa Tahrir din Cairo – „Jos Mubarak” sau împotriva noului Guvern desemnat – „Alte persoane, aceeaşi culoare”. Unele voci susţin că joi numărul protestatarilor va ajunge la un milion.

– Până în prezent, numărul persoanelor decedate a atins cifra de 138. Aceasta însă nu este o cifră oficială.

– (Suez) Aproape o mie de persoane protestează în centrul oraşului, iar mulţi dintre aceştia îi îndemnau pe alţii să se alături lor, folosind megafoanele.

– (Damanhour) Mai mult de 3000 de persoane manifestează paşnic în Damanhour, oraş din apropierea deltei Nilului. Aceştia îi susţin pe conaţionalii lor din alte oraşe, care cer demiterea lui Mubarak, a noului vicepreşedinte, Omar Suleiman şi a noului Cabinet de miniştri. „Revoluţia va ţine până când vom fi liberi” este sloganul acestora.

– În centrul oraşului Alexandria sunt adunaţi mii de oameni, iar în Mansoura – mărşăluiesc pe strada principală.

BBC relatează că protestatarii nu dau semne de încetare a manifestaţiilor, iar potrivit mai multor observatori, zilele lui Hosni Mubarak la preşedinţia Egiptului sunt numărate. Sursa citată mai scrie că liderii opoziţiei s-au întrunit astăzi pentru a stabili o anumită strategie. Unii dintre aceştia au declarat că vor cere demisia şefului statului până vineri.
În acelaşi timp, Mubarak se arată sigur că poate face faţă situaţiei.

Menţionăm că Hosni Mubarak conduce Egiptul din anul 1981.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *